Close

Megjelent DVD-n Jancsó Miklós Szerelmem, Elektrája

Budapest – Megjelent DVD-n Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra című, 1974-ben készült, digitálisan felújított filmje a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) kiadásában.

Az 1975-ös Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelölt, a chicagói szemlén ezüstérmet nyert mozi Jancsó Miklós egyik leglátványosabb alkotása. A DVD a MaNDA filmtörténeti sorozatának 66. darabja – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
Jancsó Miklós Gyurkó László színműve nyomán helyezte az ősi görög drámát és mítoszt a magyar pusztába. A 12 snittben, több száz statisztával, szemet gyönyörködtető koreográfiával elbeszélt mű zsarnokság és szabadság szimbolikus víziója. A rendező a folyamatosan szűkülő és táguló látványvilágba éles rendszerkritikát is rejtett.
Mint a közlemény kiemelte, Elektra, Oresztész és az elődjét meggyilkoló Aigiszthosz király párharcával visszautal a kádárizmus születésére. „Amíg egyetlen ember él, aki nem felejt, senki nem felejthet” – fogalmazza meg az alapgondolatot Elektra szerepében Törőcsik Mari. A főnixmadárként feltámadó, zsarnokölő testvéreket vörös helikopter repíti oda, ahol a világban szükség lehet rájuk.
A film főszereiben Törőcsik Mari, Madaras József, Cserhalmi György, Balázsovits Lajos és Cseh Tamás látható. A film digitális felújítása 2014-ben zajlott a MaNDA megbízásából a Magyar Filmlaborban.
A kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas kiváló művész, Jancsó Miklós idén januárban hunyt el, életének 93. évében.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top