Close

Kőkorszaki fanyelű baltát találtak Dániában

Koppenhága – Kőkorszaki fanyelű kőbaltát találtak egy feltáráson Dániában. A rendkívül ritka, neolitikumból származó lelet több mint ötezer éves lehet – számolt be róla a BBC News.

 

A használati tárgyra egy több milliárd eurós alagútépítési projekt előkészítő régészeti feltárásán bukkantak Lolland szigetén, Rodbyhavn közelében. A készülő víz alatti alagút a szigetet a német szárazfölddel fogja összekötni. 
A kőbaltát az egykori tengerfenékbe ágyazódva találták meg, a szakértők szerint lehetséges, hogy egyfajta rituális felajánlás keretében hajították a tengervízbe. Az agyagos föld és az oxigénhiány segíthette a tárgy konzerválását.
„Egy ilyen jó állapotban lévő nyeles balta megtalálása elképesztő felfedezés” – nyilatkozta Soren Anker Sorensen, a dán Lolland-Falster múzeum régésze. 
A régészek nem csupán a baltát találták meg, de hasonlóan jó állapotban fennmaradt fakarókat, íjakat, egy evezőt és több baltanyelet is feltártak.
A balta rendkívül fontos volt a neolitikus emberek életében: egyrészt megkönnyítette a fatárgyak megmunkálását, másrészt jelentős szerepet játszott a gazdálkodó életmód európai megjelenésében. A tudósok szerint a Lolland sziget déli partja a korabeli neolitikus közösségek rituális felajánlásainak helyszíne lehetett.
Nem a mostani volt az első felfedezés a rodbyhavni feltáráson: november elején jelentették be az ott dolgozó régészek, hogy egy ötezer éves emberi lábnyomra, illetve egy ősi halcsapda darabjára bukkantak a helyszínen.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top