Close

A Muzsikás Együttes a Szervátiusz Jenő-díj idei kitüntetettjei között

Budapest – Az idén 40 éves Muzsikás Együttesnek, Kákonyi Csilla festőművésznek és Magyari Lajos költőnek, publicistának ítélte oda idén a Szervátiusz Jenő-díjat a művész nevét viselő alapítvány. A kitüntetéseket szerdán adták át Budapesten.

Az alapítványt Szervátiusz Tibor szobrász és felesége, Szervátiusz Klára hozta létre a művész édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, 2003-ban. Emellett létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáiraközölte az alapítvány az MTI-vel.
A méltatás szerint a Muzsikás Együttes "az autentikus magyar népzene kiemelkedő színvonalú műveléséért, megismertetéséért" valamint "a fiatalság példaértékű zenei neveléséért" vehette át az elismerést.
Kákonyi Csilla marosvásárhelyi festőművész a "nemzeti kultúra gyökereit felmutató magas színvonalú művészetéért" részesült a díjban

Magyari Lajos költő, publicista pedig "a nemzeti irodalom szép hagyományait követő magas színvonalú írásművészetéért, kemény, őszinte, nemzetféltő publicisztikájáért" kapta meg a kitüntetést. Az író a Székelyföld című folyóiratban és a Székely Hírmondó online napilapban publikál, első verseskötete 1967-ben jelent meg. 
A díj Szervátiusz Jenő (1903-1983) kolozsvári születésű szobrász nevét viseli. Az ő munkája többek között a Kolozsvári Pietá, Tamási Áron síremléke Farkaslakán, a Jókai-emlékkő Pápánaz utóbbi kettőt fiával, Tiborral közösen készítette -, valamint a Cantata Profana, amely Sopronban, az erdészeti egyetemen áll.
 
MTI
 
 
{jcomments on}{jcomments off}
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top