Close

Karácsonyi misztériumjáték a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Zalaegerszeg – Szállást keres a Szent Család címmel karácsonyi misztériumjátékot mutatnak be november 28-án Nagy Kopeczky Kálmán rendezésében a zalaegerszegi Griff Bábszínházban.

 
 A színházi produkciót a Sepsiszentgyörgyön élő Nagy Kopeczky Kálmán szerkesztette. Az előadás teljes szövege a Szentírásból való Károlyi Gáspár fordításában, emellett archaikus csángó népi imádságok, dalok hangzanak el – ismertette szerdán sajtótájékoztatón Szűcs István megbízott igazgató. 
A rendezőt, mint fogalmazott a Székelyföldön és Göcsejben egyaránt máig élő hagyomány ihlette meg. A családok a tradíció szerint advent időszakában felkeresik egymást a szent család képével. Sepsiszentgyörgyön 15 napon át – egészen karácsonyig – vándorol a kép egyik családtól a másikig, míg Göcsejben a megajándékozott család másnap vendégségbe hívja barátait és közös imádsággal készülnek a karácsonyra, majd csak a következő este tovább adják a képet – idézte fel Nagy Kopeczki Kálmán. 
Hozzáfűzte: a karácsony igazi misztériuma, titka, hogy évről évre lehetőséget ad arra, hogy a megtisztult lelkekben „megszülessen” a Megváltó, azaz a szeretet. A Szállást keres a Szent Család előadásán ezt a mindenki számára elérhető történést szeretnék bemutatni – fogalmazott Nagy Kopeczky Kálmán. 
A színpadon játszódó misztériumjáték kertében megjelenítik Ádámot és Évát, majd a bűnbeesés jóvátételeként jutnak el a Szent Családhoz. Mindeközben a nézők megismerhetik két bibliai család, Szent Anna és Szent Joachim, valamint Keresztelő Szent János szülei, Erzsébet és Zakariás történetét. 
Az élőszereplős előadás bábszínházi hatásmechanizmussal működik, de nem használnak klasszikus bábokat, ezek inkább csak jelzésként tűnnek fel. A darabban jelentős szerepet játszik a jelmezek színe is, ugyanis egy-egy színész több szerepet jelenít meg, így a szerepcserét a jelmez színe is jelzi. A színkombinációnak szimbolikus jelentése is van, Szűz Mária például fehér és kék színben jelenik meg – magyarázta a rendező. 

A díszlet – Balázs Gyöngyi látványtervező elképzelése alapján – a színpad közepén elhelyezett életfa lesz, a nézők a fa körül elhelyezett székeken foglalnak helyet. 
A szerepeket Benkő Zsuzsanna, Medgyesi Anna, Nagy Karina, Báthory Gábor, Farkas Attila és Szilinyi Arnold játssza.
MTI 
  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top