Close

Szobrot állítanak Bukarestben Dumitru Capoianu román zeneszerzőnek

Bukarest – Dumitru Capoianu román zeneszerző szobrát avatják fel csütörtökön a román klasszikus zenei élet fellegvárának számító bukaresti Atheneumban.

A patinás koncertterem előcsarnokába tervezett műalkotás egy nagyobb projekt része, melynek célja, hogy a bukaresti George Enescu Filharmónia valamennyi igazgatójának emlékét megörökítsék. A zeneszerző 1969 és 1973 között volt igazgatója a bukaresti filharmóniának.
Capoianu 1929-ben született és 2012-ben hunyt el. Szimfonikus, oratorikus műveket, kamarazenét, és kórusműveket egyaránt komponált, színdarabokhoz is írt zenét. Az egyik legismertebb alkotása a Ion Popescu-Gopo Emberke című rövidfilmjéhez írt zene. A film 1957-ben megnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmát. A román zenekutatás „mérsékelten modern” zeneszerzőként tartja számon Capoianut.  
Nagy pártfogója volt a Balassi Intézet bukaresti központja által 2005-ben alapított Magyar Zene Fesztiválnak. A magyar zeneszerzők műveinek népszerűsítését célul kitűző fesztiválnak Capoianu állandó zsűritagja volt az alapítástól kezdve a szerző haláláig. 
A több fiatal román zenész nemzetközi pályafutásának fontos alapkövét jelentő fesztivál az idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top