Close

Kiállt a francia kormány Hollande bizalmasa mellett, akinek lemondását követeli az ellenzék

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Párizs – Támogatásáról biztosította a francia kormány szerdán Jean-Pierre Jouyet-t, az elnöki hivatal vezetőjét, akinek lemondását követeli az ellenzék a jobboldali riválisok között zajló háború kiélezésében játszott szerepe miatt.

A szerdai kormányülést követően Manuel Valls miniszterelnök szándékosan kikísértette magát az Elysée-palota lépcsőjére a hivatal vezetőjével, ahol a kamerák kereszttűzben viccelődött vele. Francois Hollande államfő bizalmasának lemondását több képviselő is követelte a nemzetgyűlésben. 
Jouyet a Le Monde című napilapnak egy hangfelvétel szerint azt állította: Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök június 24-én egy ebéden azt kérte tőle, az Elysée-palota gyakoroljon nyomást az igazságszolgáltatásra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, az UMP pártfinanszírozási botránya miatt „gyorsan csapjon le” Sarkozyre, s ezzel akadályozza meg az exelnök visszatérését a hatalomba. 
A közös ebéd tényét Fillon elismerte, de tagadta, hogy bármilyen közbenjárást kért volna. A volt kormányfő rágalmazás miatt feljelentést is tett, és követeli a hangfelvétel nyilvánosságra hozását. 
 
Jouyet „az Elysée-palota főtitkára, és az is marad” – mondta néhány perccel később Stéphane Le Foll, a kormányülést követő sajtótájékoztatóján.  „Az igazságszolgáltatás végzi a munkáját, és az mindenekelőtt az UMP-t érinti. Ez nem Jean-Pierre Jouyet gondja, hanem a pártfinanszírozáshoz köthető gondok” – tette hozzá. 
A kormányszóvivő arra utalt, hogy az UMP ellen Sarkozy 2012-es kampányának szabálytalan finanszírozása miatt eljárás folyik, Fillon ezért sem kívánja átvenni a pártelnökséget. Azt viszont a volt kormányfő nem titkolja, hogy 2017-ben elnökjelölt szeretne lenni, s ezért Nicolas Sarkozy volt államfő egyik legjelentősebb párton belüli riválisának számít.  
Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter, aki 35 éve ismeri Jouyet-t, megerősítette, hogy a hatalom „természetesen támogatja” a főtitkárt. „Értékeket képviselő ember, aki nyugalommal folytatja a munkáját” – mondta Jouyet-ról a miniszter, s azt kérte az újságíróktól, hogy „váltsanak témát”.  
Az elnöki hivatal vezetője a hét végén még tagadta a Le Monde által írtakat, később viszont elismerte. 
 
A francia médiában vezető hírnek számító botrányban a teljes ellenzék, köztük Nicolas Sarkozy is hazugsággal vádolta meg a szocialista hatalmat, amelynek képviselői most először szólaltak meg az ügyben. 

A Le Monde szerint egyébként Jouyet továbbította Fillon kérését az államfőnek, de Hollande elutasította a nyomásgyakorlást. Ezt azóta az elnöki hivatal a sajtó megkeresésére hivatalosan is megerősítette. 
Jouyet – akiről köztudott, hogy Hollande egyik legközelebbi barátjaként jobboldali meggyőződésű – Sarkozy elnöksége idején az Európa-ügyi államtitkár (2007-2008) volt Fillon kormányában.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top