Close

Moszkvai ingatlanügy – Tagadta bűnösségét a volt moszkvai nagykövet

Budapest – Tagadta bűnösségét a moszkvai ingatlanügy elsőrendű vádlottja, Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövet szerdán, a büntetőper második tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség Magyarország moszkvai kereskedelmi képviseletének eladása kapcsán emelt vádat hét ember ellen.
A vád szerint a volt moszkvai nagykövet 2008 márciusában felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést, a vételár 23,5 millió dollár volt. Az ügyészség szerint azonban az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett, ugyanis a moszkvai ingatlan egy 2008-as értékbecslés alapján több mint 108 millió dollárt ért.
Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta volt államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és az értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolja.
Koszta János bírósági szóvivő tájékoztatása szerint a szerdai tárgyaláson Székely Árpád többek között azt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt, a vádbeli hűtlen kezelést álláspontja szerint el sem követhette, hiszen nem volt vagyonkezelő. Az elsőrendű vádlott vitatta továbbá az értékbecslés megállapításait, és a mellett érvelt, hogy az egész vádbeli folyamat a törvények betartásával zajlott.
A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a védőknek a vád törvényességével kapcsolatos általános kifogásairól – amelyeket az első fokon eljáró törvényszék elutasított – a Fővárosi Ítélőtábla érdemben nem foglalt állást, erre csak akkor kerülhet sor, ha az egész ügy másodfokra kerül.
A moszkvai ingatlanüggyel kapcsolatos elsőfokú büntetőper pénteken a vádlottak meghallgatásával folytatódik a Budapest Környéki Törvényszéken.
MTI 
  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top