Close

MSZP: Orbán Viktor vagy terelni akar vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet

Budapest, 2014. november 14. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának 2014. november 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Így reagált Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke a kormányfő pénteki, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott szavaira Budapesten sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor az interjúban arról a dokumentumról, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban azt mondta: se aláírás, se fejléc, se pecsét, „ez egy fecni”, „ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk”. Ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta – tette hozzá a miniszterelnök, jelezve, úgy tekint e dokumentumra, „mint ha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe”.
„Az ember a barátaitól érkező kritikákat komolyan veszi, különösen, ha ez egy ilyen nagy barát (…), de most már arra a szintre jutottunk, ahol ez egyre nehezebb” – mondta, úgy fogalmazva, hogy minden perc, amelyet „azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk, az kidobott idő”.
Megjegyezte egyúttal, ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene őt rendelnie.
Orbán Viktor ugyanakkor kijelentette: korrupcióügyben tartani kell a zéró tolerancia elvét.
Azt is mondta, hogy ha a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó adóhatósági elnök be is nyújtaná lemondását, erősen elgondolkozna azon, hogy elfogadja-e, mert nem szeretne precedenst teremteni arra, hogy egy külső állam megvádol egy köztisztviselőt, de nem ad át bizonyítékokat, mégis eléri a leváltását. „Ez Magyarország szuverenitásának kérdését veti fel” – jelentette ki, megjegyezve, ő nem teheti meg egyetlen magyar állampolgárral szemben sem, hogy nem védi meg őt.
A miniszterelnök hozzáfűzte, elvárja Vida Ildikótól, hogy betartsa azt az ígéretét, amely szerint mindenkit beperel, aki olyan állítást tett, ami nem felel meg a valóságnak.
Orbán Viktor hangsúlyozta: stabilizálni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működését a NAV mostani vezetésével, „ez a feladatom”. „Aki a NAV működésében zavart okot – akár azzal, hogy lemond, akár azzal, hogy indokolatlanul támadja a NAV-ot -, az azt kockázatja, hogy az ország pénzügyei megbillennek” – mondta.
Beszélt arról is, hogy miközben áfacsalásokról van szó, és „nyilvánvaló, hogy történnek Magyarországon áfacsalások”, aközben az áfabevétel évről évre nő, vagyis az ország pénzügyi stabilitása szempontjából „az adóhivatal egyre javul”, míg a vele szembeni vádak egyre erősödnek. „Hogy a kettő dolog összefügg-e vagy sem, azt nem tudom megállapítani” – tette hozzá.
  

***

MSZP: Orbán Viktor vagy terelni akar vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök vagy terelni akar az amerikai beutazási tilalom ügyében, vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke így reagált a kormányfő pénteki, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott szavaira.

Lukács Zoltán azt mondta, a miniszterelnök megszólalásából nyilvánvalóvá vált, hogy a kitiltási ügybe egyre jobban belekeveredik a kormány. Megint kiderült, hogy a kabinet hazudott, ugyanis tudják, hogy mi áll a kitiltások hátterében és az is kiderült, hogy létezik olyan dokumentum, amelyik szerint az Egyesült Államok többször is tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen ügyeket látnak problémásnak – jelentette ki.
A frakcióvezető-helyettes szerint az, hogy a miniszterelnök egy fecninek nevezte az átadott iratokat, vagy azt jelenti, hogy Orbán Viktor „megint terelni akar”, vagy azt, hogy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. Az ilyen iratokat emlékeztetőnek hívják, azokat személyes tárgyalások során adja át a nagykövet vagy egy megbízott diplomata, a jog és a diplomáciai nyelv pedig formai kötöttségek nélküli dokumentumnak nevezi, amire nem kell se pecsét, se aláírás – hívta fel a figyelmet.
Kitért arra is, hogy az utóbbi hónapokban öt olyan, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címzett írásbeli kérdésére kapott választ, amelyekből kiderül, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hosszú évek óta vizsgálódik Magyarországon korrupciós ügyekben. Az OLAF 2011-ig tíz, 2011-2012 között két, 2013-ban hét, 2014-ben pedig 15 lezárt ügyet adott át a Legfőbb Ügyészségnek – mondta. Hangsúlyozta, hogy a szervezet csak bizonyítékokat gyűjthet, de nem folytathat nyomozást, azt információit minden esetben át kell adnia a nemzeti vádhatóságnak.
Az MSZP nevében azt kérte a Legfőbb Ügyészségtől, hogy hozza nyilvánosságra, melyik ez az összesen 34 ügy, és közölje, hogy indítottak-e eljárást ezekben az esetekben.
Hozzáfűzte, szerinte „kicsit az ötvenes évekbe repítette vissza” a NAV dolgozóit az, hogy a cégen belül aláírásgyűjtés indult az adóhatóság vezetői mellett. Lukács Zoltán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőit arra kérte, hogy ne bújjanak beosztottjaik háta mögé. Felvetette: hol vannak az aláírásgyűjtő-ívek, azokat ki és milyen körülmények között őrzi. Felszólította az adóhatóság vezetőit az aláírások megsemmisítésére. A politikus kijelentette: akinek bármilyen hátránya származik abból, hogy nem írta alá a papírt, annak az MSZP vállalja a jogi védelmét.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top