Close

A kudarcos vasútépítési tenderről tárgyalt a mexikói elnök Pekingben

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking – Sajnálatát fejezte ki a kínai miniszterelnök Mexikó elnökének amiatt, hogy személyesen semmissé nyilvánította az ország első szuperexpresszének megépítésére kiírt tender eredményét, egy kínai vezetésű konzorcium győzelmét – számolt be a kínai média szerdán.

 

A Li Ko-csiang és Enrique Pena Nieto találkozójáról szóló kínai hírügynökségi beszámoló szinte teljes terjedelmében a kínai vasútépítők kudarcának felemlegetéséről szólt, arról, hogy a kormányfő megkérte vendégét: a mexikói kormány bánjon tisztességesen az országba beruházni kívánó kínai vállalatokkal.
Li szerint a China Railway Construction Corporation (CRCC) tartotta magát a nyilvános pályázat feltételihez és versenyképes ajánlatának köszönhető, hogy nyertese volt a tendernek. Kijelentette, az eredmény teljes mértékben igazságos és törvényes volt. 
A kínai-mexikói konzorcium ellenfél nélkül kapta meg a csaknem 4 milliárd dolláros megbízást a 210 kilométer hosszú, Mexikóvárost Queretaróval összekötő vasút megépítésére. A helyi média ugyanakkor utalt rá, hogy más cégek, mint a német Siemens, a kanadai Bombardier, a francia Alstom és a japán Mitsubishi nem kaptak elég időt. A mexikói elnök végül a pályázat a törvényességével és átláthatóságával kapcsolatos kifogásokra hivatkozva érvénytelenítette a döntést.
Li kedden a mexikói fél közelebbről nem részletezett „pozitív hozzáállására” hivatkozva közölte: kormánya továbbra is ösztönözni kívánja a kínai vállalatokat a mexikói elsősorban infrastrukturális beruházásokra.
Pena Nieto üdvözölte a kínai részvételt a gyorsvasutak építésében, egyúttal ígéretet tett arra, hogy elhárítják a problémákat és megvédik a kínai cégek törvényes jogait. 

A kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság korábban azt közölte, hogy a mexikói döntés meglepetésként érte a kínai kormányt, és bíznak a helyzet mielőbbi, megnyugtató módon történő kezelésében. A CRCC vezetése megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt és a „vészhelyzet” kezelésére jogászcsoportot hozott létre, amelynek feladata a lehetséges jogi lépések kidolgozása.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top