Close

DK: az abortusz betiltása nem javítaná a népesedési problémákat

Budapest – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány téved, ha azt hiszi, az abortusz betiltásával meg lehetne oldani a népesedéspolitikai problémákat, vagyis az megállítaná a lakosság fogyását.

 
Oláh Lajos, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője mondta ezt szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a kormány újra és újra felveti az abortusz tiltásának gondolatát. Mint mondta, sajtóhírek szerint legutóbb Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter beszélt arról, hogy az abortuszhoz való jogot kihagynák a népesedéspolitikából. A vs. hu beszámolója szerint  a tárcavezető egy konferencián azt mondta:  olyan európai és világösszefogásban kell gondolkodni, ahová „a világ demográfiai helyzetével foglalkozás ürügyén nem csempésznek be olyan fogalmakat a családpolitikába, népesedéspolitikába, mint például az abortuszhoz való jog”. 

Oláh Lajos a kormány megközelítését abszurdnak és butának nevezte, ráadásul szerinte a nemzetközi tapasztalatok is beigazolták: az abortusz nem áll összefüggésben a születésszámmal, a tiltás pedig csak az illegális, a nők életét veszélyeztető beavatkozások számát növeli. 
A DK-s politikus idézte a Medián egyik korábbi felmérését is, amely alapján szerinte az emberek 70 százaléka egyetért az abortusszal és mindössze 2 százalék tiltaná. A kormánynak ezért még az abortusz tiltásának gondolatát is el kellene felejtenie és helyette a könnyen hozzáférhető, hatékony fogamzásgátlókat kellene támogatnia – hangsúlyozta Oláh Lajos. 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top