Close

Flashmobbal köszöntik Budapesten Stephen King krimijét

Budapest – Esernyős flashmobbal köszöntik szerdán Budapest belvárosában Stephen King új regényét: az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Mr. Mercedes című krimit az akció után a Károly körúti Alexandra Könyvesboltban mutatják be.
 

Stephen King első klasszikus krimijének főszereplője Bill Hodges nyugdíjas nyomozó és Brady Hartfield, aki egy megoldatlan gyilkosság elkövetőjeként újabb merényletet tervez.
 
„Ez a könyv attól borzongató, hogy a gyilkos olyan karakter, aki akár a szomszédunk is lehetne. A szerző azt az érzést kelti, hogy nem ismerjük a körülöttünk élőket, bármelyikük lehet potenciális gyilkos” – közölte a könyv szerkesztője az MTI-vel.
Barkóczi András szerint King tudatosan döntött úgy, hogy megmutatja, mennyire sokoldalú szerző. A Mr. Mercedes King azon könyveinek sorába tartozik, amelyekben arra koncentrál, hogy a hétköznapi emberek sorsát, karakterét nagyon pontosan felrajzolja. 
 
Bill Hodges, a nyomozó esendő figura. Nem szupererős akció-karakter, hanem megfáradt rendőr, aki nyugdíjazása után egyre jobban belefásul az otthoni létbe. A rendkívül intelligens Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban és kilátástalannak érzi helyzetét. Élete legkülönlegesebb tette – egy gyilkosság elkövetése – után ismét vágyik arra a mámorra, amelyet a halálosztó szerepében érzett. Őrült tervet eszel ki: egy olyan merényletet, amely ezrek életét fenyegetné. Az író nagyon alaposan bemutatja a gyilkos karakterét, élethelyzetét és gondolkodásmódját, valamint azt is, ahogyan a merényletre készül.
 
A Mr. Mercedes „az a típusú krimi, amelyben rögtön tudjuk, hogy mire készül a gyilkos és hogyan próbálja ezt megakadályozni a nyomozó. A regény izgalmát a versenyfutás adja az idővel: hogyan fogják a merényletet meghiúsítani. Ezért nem a váratlan fordulatokra, hanem az izgalmas, kiélezett helyzetre épül a regény” – fogalmazott a szerkesztő.
King a klasszikus receptet követve a jó és a gonosz küzdelmét szemlélteti. A tervek szerint Bill Hodges nyomozó King további két kötetében tér majd vissza, hogy szembeszálljon a gonosztevőkkel.
 
A Bihari György fordításában megjelenő kötetet szerdán este 19 órától mutatják be, 18 órától pedig esernyős flashmobot tartanak Budapest belvárosában. A szervezők azt kérik, hogy mindenki vigyen magával egy fekete esernyőt.
Flash mob:
Magyar jelentése villámcsődület. A fogalom jelentése emberek előre szervezett csoportosulását jelenti, amely hirtelen jön létre valamilyen nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik, ahogy létrejött. A jelenség célja a figyelemfelkeltés, a hétköznapi ember elgondolkodtatása.
Az első ilyen jelenség 2003 májusában volt New York-ban. Ebben az akcióban 150, egymást nem ismerő fiatal egy időben érdeklődött egy ugyanolyan szőnyeg felől a Macy’s áruház bútorosztályán. Egy későbbi akció során 250 ember vonult be egy drága manhattani szállodába és mindenféle ok nélkül 15 percen át hangosan tapsolt.
Rómában, egy könyvesboltban 300 résztvevő kérte ugyanazt a nem létező kiadványt. Dortmundban pedig egy mosógép-kiállításon több százan egyszerre banánt majszoltak.
Az első magyar flash mob akcióra 2003. augusztus 27-én került sor a budapesti Deák téren. Ennek során este 7-kor a harang szavára minden résztvevő kinyitotta a nála lévő esernyőt, és így hallgatta végig a harang zengést.
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top