Close

Októberben 30 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír állomány

Budapest – Októberben 30 milliárd forinttal nőtt a lakosságnak szánt állampapírok állománya, amely a hónap végén 2354 milliárd forintot tett ki – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

A közhasznú szervezetek vásárlásai csaknem 11 milliárd forintot tettek ki, 19 milliárd forintnyi növekedés pedig a lakossági vásárlásokhoz köthető. 
Októberben az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényekből fogyott a legtöbb, míg a lakossági kincstárjegyek állománya összességében csökkent.
A Prémium Magyar Államkötvények állománya 24,3 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvényeké 17,8 milliárd, az inflációt 3 százalék kamatprémiummal követő Babakötvények állománya pedig 0,6 milliárd forinttal emelkedett októberben.
Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,8 milliárd forinttal nőtt. A Féléves Kincstárjegyek állománya 0,5 milliárd forinttal, a Kamatozó Kincstárjegyeké 15,1 milliárd forinttal csökkent. A közlemény szerint a csökkenés oka csak technikai jellegű, mivel mindkét állampapír esetében októberre több lejárat esett, mint értékesítés. 
Október végére a kifejezetten a lakosságnak értékesített állampapírok 2353,6 milliárd forintos teljes állományából a Kamatozó Kincstárjegyek 1100,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 28,7 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttesen 352,1 milliárd forintot tettek ki. A Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 864,2 milliárd, a Babakötvény állománya 7,9 milliárd forintot ért el.  
A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2505,1 millió euró volt október végén.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top