Close

Dario Fo Nobel-díjas olasz író „Picasso-hamisítványait” állították ki Németországban

Stuttgart – Dario Fo Nobel-díjas olasz író hat „hamisított”, lemásolt Picasso-festményét állították ki a stuttgarti Abtart Galériában.

A 88 éves író úgy akart kikerülni a spanyol művész örököseivel folytatott jogdíjvitából, hogy festőiskolájával együtt maga festette meg Picasso mintegy 80 művét. „Inkább utánérzések” – adott más nevet a Fo-képeknek Peter Femfert frankfurti galériatulajdonos.
A másolás története, hogy Dario Fo a spanyol mester alkotásait szerette volna használni a Meztelen Picasso című színpadi és könyves projektjéhez, ám a festő fia olyan magas összeget követelt a jogokért, hogy inkább úgy döntött, megcsinálja maga a Picassókat – mesélte az olasz szerző kedden Stuttgartban.
A képeket szombatig lehet megtekinteni. A kiállítás betekintést ad az író képzőművészeti munkáiba is: Fo 1974 óta fest. Írás és festés nála szorosan összetartozik.
„Nem tudok írni, ha nincs meg a lehetőségem, hogy rajzoljak, fessek mellette. A vásznon valójában az látható, amit írni akarok” – mondta Fo, akinek gyakran a képzőművészet segített legyőzni írói válságait.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top