Close

Kikérdezték a Le Monde Diplomatique főszerkesztőjét, miután politikáról beszélgetett egy kairói kávézóban

Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:
Kairó – Egy feljelentés alapján elvették a személyi okmányait és kikérdezték a Le Monde Diplomatique című francia lap főszerkesztőjét Egyiptomban, miután a politikai helyzetről beszélgetett egy kairói kávézóban – számoltak be róla kairói hírforrások.

 
Az el-Meszríjún független napilap internetes oldalán szerdán megjelent beszámoló szerint Alain Gresh egy helyi újságíróval és egy egyetemistával társalgott kedden az egyiptomi helyzetről egy kairói kávézóban, amikor a diskurzus hallatán a szomszéd asztaltól hirtelen felugrott egy nő, és azt kiáltotta: Tönkre akarjátok tenni az országot!
A felháborodott nő ezután kirohant az utcára, és jelentette a hallottakat a kávézó közelében álló amerikai és brit nagykövetségeket őrző egyiptomi biztonsági erőknek. Amikor Gresh két beszélgetőtársával el akarta hagyni a helyet, a biztonságiak megállították őket, elvették a papírjaikat, és a francia újságírót egyebek mellett egyiptomi tartózkodásának céljáról faggatták.
A Mada Maszr című hírportálnak Gresh elmondta, az egyenruhások egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy rendelkezik-e munkavállalási engedéllyel. Fél óra elteltével visszaadták az útlevelét, és közölték, hogy elmehet, de az egyiptomiak igazolványait megtartották. Gresh nem volt hajlandó elhagyni a helyszínt társai nélkül, és végül, körülbelül másfél óra után szabadon engedték őket.
Gresh még a kikérdezés közben telefonon értesítette a francia nagykövetséget, és beszélt az egyiptomi újságírói szakszervezet vezetőjével is, aki a hivatalos csatornák mozgósítása révén tisztázta az ügyet – olvasható az al-Ahrám című kormányközeli napilap internetes oldalán.
A 66 éves újságíró elmondása szerint a belügyminiszter emberi jogokért felelős helyettese még aznap este személyesen bocsánatot kért tőle az incidensért.
A Le Monde Diplomatique főszerkesztője Egyiptomban született, és tizennégy éves koráig ott élt. Jelenleg a Közel-Kelet egyik legnevesebb szakértőjének számít és rendszeresen látogatja az észak-afrikai országot. Elmondása szerint az esetben nem a biztonsági erők kérdései zavarták. Sokkal aggasztóbbnak tartja a szomszéd asztalnál hallgatózó vendég reakcióját – olvasható az al-Ahrámban.
Egyiptomban az elmúlt időszakban egymást követték az országban tevékenykedő újságírók szabad munkavégzését, illetve a sajtószabadságot is érintő fejlemények.
Múlt vasárnap a The Guardian című brit napilapban öt neves külföldi sajtómunkás vállalt szolidaritást „a szabad és független sajtóért harcoló” egyiptomi kollégáikkal. „A sajtó megfélemlítése az elmúlt években hatalmon lévő kormányok egyik alapvető taktikája volt, és az újságírók ellenállása az állami zsarnoksággal vívott harc fontos részét alkotta” – áll a cikkben.
A Guardian heves reakciójának előzménye, hogy a múlt hónapban számos egyiptomi újság főszerkesztője egy közleményt írt alá, amelyben arra kötelezik magukat, hogy nem jelentetnek meg olyan cikkeket, amelyek a „terrorizmust támogatják”, vagy a hadsereget, a rendőrséget, illetve az igazságszolgáltatást támadják. A közlemény előtt néhány nappal egy merényletben több tucat katona vesztette életét. A közlemény ellen több mint 600 egyiptomi újságíró tiltakozott egy közösen kiadott nyilatkozatban. Ebben úgy vélték, a főszerkesztők által aláírt dokumentum a véleménynyilvánítás szabadságának feladásával egyenlő.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top