Close

Novák Katalin: meg kell állítani a népesség csökkenését!

Budapest – A kormányzat a következő években mindent meg kíván tenni azért, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, és így megálljon a népesség három évtizede tartó csökkenése  –  mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a PromoBox Kft. főnővér és szülésznő konferenciáján csütörtökön Budapesten.

 
Novák Katalin azt mondta, azon dolgoznak, hogy a gyermekvállalás olyan érték legyen, amit az egész társadalom megbecsül, és ezért támogatnak minden olyan civil vagy vállalati kezdeményezést, amellyel hasonló célokért tevékenykednek.
 
Közölte, céljuk az, hogy a gyermekvállalás ne bonyolult procedúra, rossz élmény, egészségi kockázat, vagy nehezen vállalható anyagi megterhelés legyen a családok számára, hanem a társadalom által elismert érték. 

Utalt az évtizedek óta kedvezőtlen demográfiai helyzetre, arra, hogy 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége.   Arról beszélt, hogy az eddigi és a várható kormányzati intézkedésekkel a népességfogyást akarják m e g á l l í t a n i. Ehhez szavai szerint az kell, hogy a „kívánt és vágyott” gyermekek megszülessenek.
Az államtitkár felidézte a kormány eddigi, a családpolitikát érintő lépéseit, melyek célja, hogy összeegyeztethetővé tegyék a munkát a családi élettel, biztosítsák a kisgyermekek napközbeni elhelyezését, a részmunkaidős foglalkoztatást. Jelezte, ezért vezették be és bővítették ki a családi adókedvezmények rendszerét, továbbá ezért bővítik a családok lakhatását segítő programokat.
Novák Katalin kitért az idén júliusban életbe lépett új várandósgondozási rendeletre, amely lényege, hogy lehetővé teszi – alacsony rizikójú várandósság esetén – hogy szülésznők is végezhessenek várandósgondozást.  Hozzátette: a rendelet a várandós anyák számára a választás szabadságát adja azzal, hogy szabadon dönthetnek szülésük formájáról.
 
Novák Katalin fontosnak mondta, hogy a családoknak kínált lehetőségeket minél többen megismerjék,  ezért is támogatják a PromoBox Kft. kezdeményezéseit, programjait. A kismamák számára ajándékcsomagokat összeállító cég tavaly egy mobilalkalmazást készített, mellyel a várandós kismamák nyomon követhetik a magzati élet fejlődését. 

Az alkalmazást elindító PromoBox Kft. ügyvezetője, Fejérdy Zsófia korábban az MTI-nek arról beszélt, az alkalmazás már a fogantatás után „megfogja az édesanya kezét”, és hasznos információival, interaktív felületeivel a várandósságtól a születésig, majd később egészen a kisgyermek egyéves koráig kíséri, segíti, támogatja a családot. Legfőbb előnye, hogy mindig kéznél van, és tematizált olvasnivalóit elismert szakértők, orvosok és szülésznők, dietetikusok írták – fűzte hozzá. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatta. Fejérdy Zsófia a rendezvényen bejelentette, a magyar alkalmazást  négy kontinens 40-nél több országban töltötték már le. 

 

MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top