Close

A Jagelló-ház történelmét kutatják az Oxfordi Egyetem történészei

Oxford, 2014. október 31., péntek (MTI) – Nagyszabású kutatást kezdtek a Jagelló-házról az Oxfordi Egyetem történészei, az 1,4 millió euróba kerülő projekt egyebek között mint nemzetközi politikai jelenséget vizsgálja a Jagelló-házat. A mintegy 431 millió forintnak megfelelő támogatás az egyik legmagasabb összeg, amelyet eddig Közép-Európa történetét vizsgáló projektre költöttek az egyetemen.

 
Az ötévesre tervezett Jagellók: Dinasztia, emlékezés és identitás Közép-Európában (Jagiellonians: Dynasty, Memory and Identity in Central Europe) elnevezésű projektet az Európai Kutatási Tanács (ERC)finanszírozza. A hat tudósból álló csapat külön kötetekben tervezi eredményeit megjelentetni, illetve tudományos konferencia is lesz, az elsőt az Egyesült Királyságban, amely a közép-európai uralkodócsaláddal foglalkozna. 

„A kutatás célja, hogy jobban megértsük a korszak uralkodói dinasztiáinak működését” – nyilatkozta Natalia Nowakowska, a projekt vezetője. 
A kutatás ki fog térni arra is, hogy hogyan emlékeznek ma a Jagellókra Közép-Európa egyes országaiban, illetve hogy az uralkodócsalád milyen szerepet játszott a különböző nemzeti identitások alakulásában. A család tagjai egykor 14 mai európai állam területén uralkodtak.
„Lényegében azt akarjuk a Jagellók vizsgálatán keresztül megérteni, hogy mi is Közép-Európa. Ez a kérdés ugyanolyan lényeges most, mint amilyen mindig is volt” – magyarázta a történész. 
A projekt egyik újdonsága, hogy a Jagelló-házat mint nemzetközi politikai jelenséget vizsgálja, nem pedig különálló országok elszigetelt történetén keresztül közelít az uralkodócsaládhoz. 
„A Jagellók kozmopoliták voltak, és kérdéseket vetettek fel az európai határokkal és identitással kapcsolatban: ebből a szempontból a dinasztia napjainkban is érdekes” – mondta Nowakowska. 
A Jagelló-ház 1386-ban kezdett felemelkedni, amikor a Litván Nagyfejedelemség uralkodója, a pogány Jogaila (lengyelül Jagiello) összeházasodott Lengyelország 12 éves királynőjével, Anjou Hedviggel, I. Nagy Lajos lengyel-magyar király lányával. Jogaila megkeresztelkedett, utódai pedig Lengyelország, Csehország és Magyarország uralkodóivá váltak. A Jagelló-ház cseh-magyar ága II. Lajos király mohácsi elestével halt ki.
     
     
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top