Close

Vasárnapi tüntetés – eltérő álláspontok

Budapest, 2014. október 26. Egy tüntető monitort dob az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházára 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay László

Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a tüntetők egy része a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonult, majd többen, több helyen megrongálták azt. Az eset kapcsán kapott tájékoztatást kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága., amelynek tagjai eltérően értékelték a zárt ülésen elhangzottakat.

Molnár Zsolt (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a keddi ülés után újságíróknak elmondta: a vasárnap este történtek értékelése még folyamatban van, így nagyon sok kérdésre még nem kaptak választ. A politikus kiemelte: a szervezők békés demonstrációra készültek, az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban őket nem terheli felelősség. Az erőszakos cselekményekért azoknak kell felelni, akik azokat elkövették. Arra a kérdésre, hogy pártpolitikához köthetők-e az őrizetbe vett emberek, az MSZP-s elnök azt mondta: erre nincs adat.
Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a hat letartóztatottal kapcsolatban elmondta, hogy egyértelmű, hogy ők a „liberális baloldalhoz köthető személyek”. A politikus szerint „korrekt és kimerítő tájékoztatást kaptak” az ülésen. Németh Szilárd ugyanakkor úgy véli tüntetés szervezői „elengedték a tüntetők kezét”, elmenekültek a felelősség elől.
Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elhamarkodottnak nevezte a véleménynyilvánításokat, úgy véli a tüntetés ügyében további vizsgálatra, bizottsági ülésre van szükség. Ezt a rendezvényt a Hősök terén lezárták – mondta Szél Bernadett, kiemelve: ami a Fidesz-székháznál történt, az már nem annak a tüntetésnek a része volt. Kérdésre válaszolva elmondta: az LMP politikusai az internetadó bevezetése ellen kedd estére tervezett fővárosi megmozduláson is részt vesznek.
Papp Károly országos rendőrfőkapitány a bizottsági ülés után csak annyit mondott: a rendőrség törvényesen és szakszerűen hajtotta végre feladatait. A kedd estére tervezett tüntetést is a szükséges eszközökkel biztosítani fogja a rendőrség – tette hozzá.

MTI nyomán Hegedűs Gyula Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top