Close

II. Miklós orosz cárnak emeltek szobrot Belgrádban

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: 
Belgrád, 2014. október 14., kedd (MTI) – Szobrot emeltek II. Miklós orosz cárnak hétfőn Belgrádban az első világháború és a történelmi szerb-orosz barátság emlékére. A 7,5 méteres és 40 tonnás alkotást Oroszországtól kapta ajándékba a szerb főváros.

A szerb sajtó kedden részleteket közölt a szoborról. Eszerint a műalkotás teljes egészében Oroszországban készült, Andrej Kovalcsuk és Gennagyij Pravotorov szobrász pedig korhű stílusban ábrázolta az utolsó orosz cárt. A bronzszobor és a gránittalapzat kidolgozása mintegy fél évet vett igénybe.
A 4 méteres talapzaton az első világháborút napjainkkal összekötő részletek és szimbólumok szerepelnek. Emellett II. Miklós 1914 júliusában Szerbiának küldött üzenete is olvasható a szobron: „Minden erőmmel Szerbia méltóságának megőrzésén fogok dolgozni, Oroszország pedig soha nem marad közönyös Szerbia jövőjével szemben”. 
A belgrádi városvezetés közleménye szerint az orosz cár őszinte barátsággal gondolt a szerb népre, és az első világháborúban sokat tett Szerbiáért. A szobor ennek a történelmi barátságnak állít emléket. 
A belgrádi városi képviselőtestület épületével szemben felállított szobrot november 11-én, az első világháború végének emléknapján adják át, addigra azt a parkot is felújítják, amelyben a monumentális emlékmű helyet kapott.
 
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top