Close

Katonaszökevények előtt tisztelgő emlékművet avattak Bécsben

Bécs, 2014. október 24., péntek (MTI) – A náci német hadsereg dezertőreinek emléket állító köztéri szobrot avattak Bécs belvárosában pénteken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heinz Fischer osztrák államfő avatóbeszédében úgy fogalmazott: mindenkinek tudnia kell, hogy milyen bátor tett volt a lelkiismeret hangját követve szembeszállni egy kegyetlen és embertelen diktatúrával. Az államfő az emlékmű felállítását fontos és igaz lépésnek nevezte, egyúttal elmondta: szomorú és szégyenteljes, hogy éveken át árulóként tekintettek a náci hadsereget otthagyó katonaszökevényekre.
A német származású szobrász, Olaf Nicolai által készített emlékmű tízszer kilenc méteres, három egymásra helyezett X-alakú tömbből áll, amelynek felületén az „all” (mindenki) és az „alone” (egyedül) kifejezés, utalva ezzel a skót költő, Ian Hamilton Finlay egy versére.
Bécs polgármestere, Michael Häupl beszédében hangsúlyozta, hogy a dezertőrök az antifasiszta ellenállás fontos szereplői voltak, és köszönetet mondott Richard Wadaninak, egykori dezertőrnek, hogy küzdött az emlékmű felállításáért. 
Wadani elmondta: a mai nap számára nemcsak örömöt, hanem egyfajta elégtételt is jelent. Kiemelte továbbá, hogy nem hirtelen ötlettől vezérelve dezertált. Teljesen világos volt számára, hogy nem szolgálhatja a náci hatalmat. 
A szabadságharcosok szervezetének elnöke, Johannes Schwantner beszédében elmondta: az emlékmű felavatása egyúttal tisztelet kifejezése is azok felé, akik életüket kockára téve nem akartak a gyilkos rendszer eszközei lenni. A náci hadbíróság ugyanis a második világháború ideje alatt több mint 30 ezer esetben hozott halálos ítéletet, leginkább dezertőrök ellen.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top