Close

Így emlékeztek az ’56-os forradalomra

Budapest, 2014. október 23. Ünnepi zászlófelvonás az Országház előtti Kossuth Lajos téren az '56-os forradalom és szabadságharc emléknapján, 2014. október 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök reggel megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékhelyét az új köztemetőben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Széna téri megemlékezésen arról beszélt, hogy az ’56-os forradalom alapozta meg a kommunista diktatúrák későbbi bukását.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel reggel a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren – az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján. Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, a pártok és a diplomáciai testületek képviselői is.
Kora reggel a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában Áder János koszorúzta meg az áldozatok emlékhelyét. A köztársasági elnök Nagy Imre néhai miniszterelnök és a névtelen áldozatok sírjánál, valamint a 298-as percellában felállított emlékhelynél is elhelyezte az emlékezés virágait.
A Széna téri ’56-os emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: a kommunizmus elleni felkelések történetében a mi októberi forradalmunk volt a legnagyobb hatású; a lelki és fizikai terror, a szabadulás vágya kovácsolt egybe fiatalokat olyan áradattá, amely alapjaiban rengetett meg egy fennálló rendszert, egy téves ideológiát. Hozzátette: az ’56-os forradalom máig ható eredményt ért el.
„Az ötvenhatos hősök mutattak rá, hogy a kommunista országokban fennálló rendszerek valójában emberellenes, korrupt, és a társadalmi osztályok egymás elleni kijátszására épülő diktatúrák. A kommunista rendszer legitimációját aláásó magyar forradalom hatása végső soron a keleti blokk válságát és bukását okozta” – mondta Varga Mihály.
Torontóban az ott élő egykori forradalmárok azért találkoztak, hogy felidézzék emlékeiket az 1956-os eseményekről; ők a szabadságharcot követően vándoroltak ki Kanadába.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott Kanadának azért, hogy befogadta a magyar menekülteket, és második hazát biztosított számukra.
„Régre nyúlik vissza az együttműködésünk, hiszen az 1956-os forradalom után is Kanada számos magyar embert fogadott be, akik mára megbecsült kanadai-magyarok lettek, és nagymértékben hozzájárultak Kanada tiszteletet érdemlő fejlődéséhez” – mondta a politikus.
A központi ünnepségsorozat a Magyar Állami Operaházban díszelőadással ér majd véget; a rendezvényen Áder János köztársasági elnök mond beszédet.

Duna Híradó / hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top