Close

Újramintázták a gödöllői kastély lovasszobrát

Gödöllő, 2014. október 11., szombat (MTI) – Újramintázták és szombaton átadták a gödöllői királyi kastély parkjához tartozó egykori lovas szobrot – tájékoztatta az intézmény kommunikációs vezetője az MTI-t.

Tüske Boglárka közlése szerint a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal (1694-1771) kedvenc lováról, Schimmelről készült életnagyságú szobor egykor a kastély egyik udvarának, az úgynevezett Schimmelhofnak a közepén állt, és először egy 1763-ban keletkezett dokumentum tett róla említést.
Az alkotás kalandos történetet élt át – vázolta a hátteret a kastély munkatársa -, sorsáról több legenda keringett. 2010 novemberében a lovarda melletti Schimmelhof felújításakor az egész udvart talajradarral átvizsgálták, de nem akadtak a lószobor nyomára, később azonban a nyári lovarda területén, egy – a kastélyt még szovjet katonai létesítményként használó időkben keletkezett – szerelőakna elbontásakor több szobordarabbal együtt előkerült a ló törzsének egy töredéke is.
Ennek a részletnek, valamint a megmaradt fotóknaka segítségével mintázták újra az alkotást a gödöllői Varga Zoltán Zsolt restaurátor vezetésével. Schimmel szobra tercitből készült, és újra a Schimmelhof dísze lett – tette hozzá Tüske Boglárka.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top