Close

Ebola – Mérik a Szerbiába érkező utasok testhőmérsékletét a belgrádi repülőtéren

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2014. október 12., vasárnap (MTI) – Testhőmérséklet-mérést rendeltek el a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren az Ebola-sújtotta térségből Szerbiába érkező utasoknál annak érdekében, hogy az esetleges fertőzötteket kiszűrjék – jelentette be Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) a hét végén.

A fokozott szűrést szombaton 17 órakor kezdték meg kézi szkennerekkel.
A tárcavezető hozzátette, hogy Szerbia folyamatos kapcsolatban van az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és mindent a WHO javaslatai alapján végeznek el. „Minél közelebb van a vírus a határainkhoz, annál nagyobb a kockázat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Ebola Szerbiát még nem érte el.  
Emlékeztetett arra, hogy az Ebola-járvány megelőzése végett több mint 700 személyt helyeztek egészségügyi megfigyelés alá. Őket nem különítették el, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét – láz, fej- vagy gyomorfájás – tapasztalják magukon.
Loncar bejelentette, hogy további védőfelszerelést rendel az ország, illetve hétfőtől felkészítő képzéseket tartanak azoknak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerülhetnek Ebola-fertőzöttekkel. Emellett már kijelölték azt a belgrádi hotelt is (Hotel Nacional), amely szükség esetén karanténként szolgálhat. 
A Balkánon eddig egy Ebola-gyanús haláleset történt, egy brit férfi halt meg csütörtökön Macedóniában, akiről korábban azt gyanították, hogy az Ebola-vírus hordozója lehetett. A macedón hatóságok azonban a laboratóriumi vizsgálatokat követően kizárták az Ebolát a halál lehetséges okai közül.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top