Close

Családbarát munkahelyek – a rugalmas munkaidő nem elég

Budapest, 2014. október 11., szombat (MTI) – A rugalmas munkarend szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kisgyermekes anyák visszatérhessenek a munkahelyükre – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének kutatásából, amelynek eredményeit eljuttatta az MTI-hez.

A felmérést tíz olyan vállalatnál végezték, amelyek munkavállaló-barát gyakorlataikért valamilyen elismerésben (például Családbarát Munkahely, Legjobb Munkahely) részesültek.
Az ezeknél dolgozó HR szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a munkarend segítsen a munkahelyi és az otthoni feladatok összeegyeztetésében. Ugyanakkor a kisgyermekes anyák akkor érezték igazán jól magukat, ha a munkahelyi vezetőjük megértette a problémáikat, és segített egyéni megoldást keresni azokra – írta az intézet a kutatásra támaszkodva. 
„A rugalmas munkavégzési rendszerek segítenek ugyan a gyermekes munkavállalóknak abban, hogy időben megoldják a feladataikat, de nagy megpróbáltatást is jelentenek” – hívta fel a figyelmet a közleményben Primecz Henriett, a BCE Vezetéstudományi Intézetének docense. Ha például egy kismamának 9 és 15 óra között kell bent lennie a munkahelyén, egyébként otthonról dolgozhat, akkor el tudja ugyan vinni a gyermekét óvodába, bölcsődébe, de nagy stresszel jár, hogy a munkahelyéről akkor kell távoznia, amikor még bőven van feladat, adott esetben egy értekezlet közepén kell felállnia.
Primecz Henriett szerint nagy szükség lenne arra, hogy a munkahelyeken beszéljenek ezekről a problémákról, és megkeressék azokat az egyedi megoldásokat, amelyek a cégnél minden munkavállalói csoportnak elfogadhatóak. Hozzátette: társadalmi szinten az is kívánatos lenne, hogy az apák nagyobb részt vállaljanak a gyermeknevelésből, az otthoni teendőkből.
A felméréshez az adatokat interjúk és fókuszcsoportos beszélgetések során rögzítették, továbbá kérdőíves felvételt is végeztek. A mintában volt budapesti és vidéki szervezet, iparágat illetően tudásintenzív cégek, média, közlekedési és pénzügyi szektorba tartozó cég, illetve közszolgáltató vállalat – olvasható a BCE Vezetéstudományi Intézetének közleményében.
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top