Close

Megújult a Széchenyi téri dzsámi és a Csontváry Múzeum Pécsett

Pécs, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Átadták a megújult Széchenyi téri dzsámit és a Csontváry Múzeum épületét csütörtökön Pécsen. A kultúráért felelős államtitkár az eseményen azt mondta: Pécs adni képes város, amelynek szellemi, esztétikai fejlődéséből az egész ország részesül.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a kultúra városa autópályán két és fél órányi utazásra van Budapesttől, gazdag épített öröksége mellett nívós fesztiválok egész sorával, köztük a Pécsi Országos Színházi Találkozóval és nemzetközi tánctalálkozóval is várja a hazai, valamint a külföldről érkező látogatókat.
A Gázi Kászim Pasa dzsámija és a Csontváry Múzeum rekonstrukciója része a Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű 1,5 milliárd forintos projektnek, amelynek célja a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújítása, turisztikai vonzerejük növelése.
A beruházás keretében már újjávarázsolták a pécsi egyházmegyei múzeumnak otthont adó Káptalan utcai Martyn-házat és a közeli zarándokszállást. November végéig felújítják és látogathatóvá teszik a székesegyház délkeleti tornyát, az épület tetejének javításával megszüntetik a bazilika beázását, védelmet nyújtva az ott található Székely Bertalan- és Lotz Károly-freskóknak.
Megnyílik a látogatók előtt a püspöki palota és annak kertje,
valamint a kertből a püspöki pincészetbe vezető titkos alagút. A 
pincészet mellett borászati kiállítást rendeznek be, a magtár pedig 
átépítését követően rendezvényhelyszínként működik majd.
A csütörtökön átadott Széchenyi téri dzsáminak megoldották a csapadékvíz-elvezetését, megszüntették altemplomának beázását, kicserélték a nyílászáróit. A 

Csontváry Múzeumnak a homlokzatát, a földszinti helyiségeit és a hátsó udvarát újították fel.
Hoppál Péter beszédében úgy vélte: a beruházás jó példa arra, hogy a kultúra egy ország lakossága, nemzetek és különböző kultúrák között is betöltheti a híd szerepét.
A politikus az alapjait tekintve a 13. században épült, és a török hódoltság után az 1700-as évektől ismét katolikus templomként funkcionáló dzsámit kultúrtörténeti jelentőségűnek, Pécs egyik jelképének nevezte. A Csontváry Múzeumról azt mondta, hogy most már méltó körülményeket teremt a Csontváry festményeinek és azok megtekintéséhez. 
Utalva arra, hogy a múzeumban bemutatott képek döntő többsége a Magyar Nemzeti Galériáé és letétben van Pécsett, azt mondta: a képeknek a jövőben is a baranyai megyeszékhelyen kell maradniuk.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerint az ügyben folyó tárgyalások állása alapján a képek Pécsett maradnak.
Kitért rá: bár a festő sohasem járt a városban, az itt megtekinthető nagyszerű Csontváry-gyűjtemény Pécs kulturális attrakcióinak fénypontja, s ennek köszönhetően sok helybéli Pécshez kötődő alkotóként tartja számon.
A polgármester hozzátette: több beruházás, köztük a mostani nemzetközi színvonalú körülményeket teremt a képek bemutatásához. Egyben örömét fejezte ki, hogy a Csontváry Múzeumon kívül a belváros számos patinás épülete megújult az elmúlt időszakban.
 

   
   

 

MTI  
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top