Close

Konferenciával köszöntik a 20 éves Magyar Napló Kiadót és a 25 éves Széphalom Könyvműhelyt

Budapest, 2014. október 10., péntek (MTI) – Konferenciával és irodalmi esttel ünneplik a 25 éves Széphalom Könyvműhelyt és a 20 éves Magyar Napló Kiadót szombaton a budapesti R33 művészeti műhelyben; a rendezvényen szerzők, szerkesztők, irodalomtörténészek szólalnak fel.

Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a két kiadó évfordulója alkalmából szervezett konferencia témája az irodalmi műhelyek szerepe a Kárpát-medencében. A felszólalók között lesznek irodalomtörténészek, írók – Bertha Zoltán, Szakolczay Lajos, Miklóssy Endre – akik a két műhely jelentőségéről tartanak előadást, a konferenciát Jókai Anna író nyitja meg – tette hozzá a kiadóvezető. A rendezvény előadói között van továbbá Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely vezetője és Oláh János is.
Mezey Katalin az MTI-nek elmondta: a Széphalom Könyvműhelyt 1989-ben alapította az Írók Szakszervezete által létrehozott alapítvány, hogy segítsék a publikációs gondokkal küszködő írókat. Az első kötet egy erdélyi nemzedéki antológia volt, ezt a Magyar irodalom évkönyve követte, amely 2008-ig – amikor anyagi gondok miatt a kiadását felfüggesztették – rendszeresen megjelent. 
A kiadó neve egyértelműen Kazinczy Ferencre utal, aki a 18. század végén újjászervezte a magyar irodalmat – mutatott rá Mezey Katalin, hozzátéve, hogy a rendszerváltozás előtt azt tűzték ki célul, hogy az állami irányítás alatt álló irodalmi élet helyett újra az írók kezébe kerüljön a szakmai irányítás.
Szerinte a célok elérését nagyban befolyásolták az elmúlt évtizedek politikai változásai, de a könyvpiac koncentrálódása is, hiszen három nagy kereskedőlánc uralja a könyvpiacot. Mint fogalmazott: ma már a politika nem direkten szól bele a kiadók munkájába, viszont gazdasági eszközei révén ugyanolyan erős befolyása lehet, mint a rendszerváltozás előtt.
Mint a kiadó vezetője hangsúlyozta, a Széphalom megőrizte nonprofit jellegét, igyekeztek mindig „az írók kiadójaként” dolgozni. 1990-től jelentettek meg szépirodalmi és gyermekköteteket, azóta a kínálatot az európai kortárs irodalom is színesíti, például holland, belga, francia, lengyel, finn, svéd írók műveit adják ki. Az eltelt 25 évben mintegy 600 mű jelent meg a könyvműhely gondozásában. 
A Széphalom a fiatal tehetségek mellett nagy hangsúlyt fektet három életműkiadásra is: Várkonyi Nándor íróéra, Karácsony Sándor pedagógiai, filozófiai íróéra, valamint Jókai Annáéra, akinek az új köteteit is gondozzák. 
Oláh János a Magyar Napló Kiadóról elmondta: a vállalkozás a modern népiség és az újrealizmus legfontosabb műhelye. A múltat felidézve megjegyezte, hogy csaknem 15 évig „iszonyatos ellenszélben” dolgoztak, az utóbbi öt évben viszont jelentős fejlődést értek el, évente mintegy 50 könyvet adnak ki a havi folyóirat, a Magyar Napló mellett, valamint elindították az Irodalmi Magazint is.
A kiadó vezetője szerint az általuk képviselt modern népiségnek a mai napig „száműzött” szerepe van a magyar irodalomban, szerinte sokkal több olvasójuk lehetne, mint ahányhoz ma ténylegesen eljutnak a művekkel. Saját szerepéről szólva megjegyezte, hogy igyekszik az utóbbi években háttérbe húzódni, hogy a saját műveire koncentrálhasson, így megjelent Száműzött történetek címmel az összegyűjtött novelláskötete 2011-ben, az idén Közel címmel egy regénye, valamint kiadás előtt állnak összegyűjtött versei is.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top