Close

Több mint félmilliárd forintot csoportosítottak át a nemzeti sírkertre

Budapest, 2014. október 10., péntek (MTI) – A kormány 505 millió forint átcsoportosítását rendelte el a nemzeti sírkerttel kapcsolatos feladatok ellátására a Nemzeti Örökség Intézete javára, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosítják át, a fel nem használt részt az intézetnek vissza kell térítenie.
    A Nemzeti Örökség Intézete honlapján – a www.nori.gov.hu oldalon – olvasható összegzés szerint a nemzeti sírkert a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége.
A nemzeti sírkert olyan virtuális jellegű – vagyis nem egy konkrét temetőhöz, temetőrészhez köthető, hanem Magyarországot lefedő – sírkert, amelybe a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. A nemzeti sírkert része lehet bármely magyarországi sírhely. A védettségről az NEKB dönt, a védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. A honlap szerint jelenleg 5320 sír tartozik a nemzeti sírkertbe. 

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top