Close

Aradi vértanúk – Páva Zsolt: ünnepelnünk is kell október 6-án

Pécs, 2014. október 6., hétfő (MTI) – Október 6. nemcsak a gyászról szól, hanem a hősiesség, a hazaszeretet ünnepe is egyben – jelentette ki Pécs fideszes polgármestere az aradi vértanúk emléknapján tartott beszédében hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

Páva Zsolt a 165 éve kivégzett honvédtisztek mellszobraival ékesített Aradi vértanúk útján rendezett megemlékezésen azt mondta: bár az aradi vértanúkkal kapcsolatos megemlékezéseket a gyász kíséri legtöbbször, október 6-ra „ünnepnapként is kell tekintenünk. Ugyanis van mit ünnepelnünk, azt a hősiességet, azt a bátorságot, azt a hazaszeretetet, amit ezek a tábornokok, katonák tanúsítottak végig a szabadságharc idején, s halálukkal tettek rá felemelő pecsétet.”
A polgármester kiemelte, hogy a magyar szabadságharc egységesítette a környező nemzetek jó részét, vállvetve tudott küzdeni a függetlenségért szerb, horvát, lengyel, örmény és német katona. 
Páva Zsolt felidézte: bár 1849. október 6. előtt is voltak kivégzések, utána gyorsult fel a megtorlás. Október 20-án három olyan embert akasztottak fel, aki nem magyar származású volt, de a magyar szabadságért harcolt: a lengyel Mieczyslaw Woroniecki herceg az osztrákoktól állt át a magyarokhoz, Peter Giron a német halálfejes légiót vezette, a lengyel származású Abancourt Károly pedig Dembinszky hadsegédjeként szolgálta a magyar szabadság ügyét.
A polgármester hangsúlyozta, a magyar szabadságharc nem csak egy kis európai nemzet függetlenedési vágyáról szólt, hiszen a részt vevő sokféle származású katona közös küzdelme az európai szabadságért is folyt. Aki 1848-ban és rá egy évre a szabadságért, az elnyomás ellen szeretett volna harcolni, legyen bármilyen nemzetből való, az Magyarországra jött – mondta Páva Zsolt.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top