Close

Közös nyilatkozat az emléknapon

A Molotov-Ribbentrop-paktum aláírási évfordulójának a kommunista és a nemzetiszocialista bűncselekményeknek áldozatul esettek emléknapjaként kell bevonulnia a köztudatba – emelte ki az Országgyűlés és a Bundestag elnöke.

Huszonöt évvel a vasfüggöny lebontása után is fontos feladat emlékezni a tekintélyelvű és totalitárius rezsimek megdöntésére – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke és a német Bundestag elnöke a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából szombaton kiadott közös nyilatkozatában. Kövér László és Norbert Lammert kiemelte, hogy augusztus 23-nak, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírási évfordulójának a kommunista és a nemzetiszocialista bűncselekményeknek áldozatul esettek emléknapjaként kell bevonulnia a köztudatba.

Az Európai Parlament állásfoglalásával kihirdetett emléknappal „a huszadik századi Európa állami terror és tömeggyilkosságok által meghatározott totalitárius diktatúráinak áldozatai” előtt tiszteleg a kontinens – tették hozzá. Rámutattak, hogy a hetvenöt évvel ezelőtt aláírt paktum „felosztotta kontinensünket a szovjet és a nemzetiszocialista erőszakuralmi rendszerek között”, és még évtizedekig döntően meghatározta Európa sorsát a második világháború következtében tartóssá vált megosztottság révén.

Európa egységét nem lehetett volna helyreállítani a Magyarországon, Lengyelországban, az egykori Csehszlovákiában és NDK-ban végbement szabadságmozgalmak nélkül – húzta alá az Országgyűlés és a Bundestag elnöke. A közös cél a demokrácia, a jogállamiság és az egyenjogú tagság az európai népek politikai és gazdasági uniójában – emelte ki Kövér László és Norbert Lammert.

Európában 2011 óta tartják augusztus 23-án a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját. 1939-ben ezen a napon írta alá Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Moszkvában a szovjet-német megnemtámadási szerződést (a képen a szerk.). A paktum titkos záradékában a náci Németország és a sztálini Szovjetunió megegyezett kelet-európai érdekszférájuk határaiban. Ez volt a közvetlen előzménye a második világháborúnak, amely Lengyelország német megtámadásával néhány nap múlva, 1939. szeptember 1-jén robbant ki.

Forrás: MTI, europarl.europa.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top