Close

Elcsendesedett a völgy

Vasárnap este véget ért a 24. alkalommal, a „tradíció és innováció” jegyében megrendezett, idén megújuló Művészetek Völgye. Július 25-étől augusztus 3-áig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden összesen 55 helyszínen 1500 fellépő közreműködésével közel 1000 programot, továbbá 50 kiállítást láthattak az érdeklődők. 

 
Az ország legrégebbi fesztiváljára idén mintegy 140 ezren látogattak el, a falu és a környék összes szálláshelye foglalt volt.
A különböző, nagy sikerű és családias hangulatú kapolcsi udvarokban zajló eseményeket ezúttal is óriási érdeklődés övezte. A helyi portákon megvalósuló programok egy közös koncepció alapján egymást erősítették.
 
 
A legrégebbi helyszín az ötödször megnyitott Palya-udvar volt. Bea az idén 18-szor lépett fel, udvara összesen 14 teltházas koncertnek adott otthont. Hobo 200 dalt énekelt el a 10 nap alatt, a Kaláka Versudvarban 75 programon vehettek részt a látogatók, és több mint 300 új vers született. A legtöbb szereplője a hagyományőrző Muharay udvarnak volt 700 fellépővel.
 
 
Sikeresen mutatkozott be a Design Terminál, ahol 26 magyar designer, tervező, illetve 7 kiállító start up cég termékét és technológiai fejlesztéseit tekinthették meg, délutáni formabontó beszélgetéseiken 42 meghívott vendég volt jelen, stringbike túráin pedig közel 100 érdeklődő vett részt. A szintén sikeresen debütáló Harcsa Veronika-udvarban a 9 esti koncert teltház mellett zajlott, 3 külföldi fellépőt láthattak, Veronika pedig összesen 32 alkalommal állt színpadra.
 
 
A Blue sPot Caféban 60 kilométernyi gitárhúrt pendítettek meg, és 100 szájharmonika-szóló hangzott el, az esti koncertek teltház és külön forgalomirányítás mellett zajlottak, az éjszakai, szintén teltházas örömzenéléseken pedig a különböző színpadokról közel 100 fellépő fordult meg.
 
 
A Fonó folkUdvarban szervezett folkkocsmák minden nap hajnalban zártak. Sokakat vonzott még Jancsi bácsi udvara, a taliándörögdi Ősök Háza, a Református udvar.
 
 
A Társasjáték Völgyben kétszáz különböző játékkal játszhattak az érdeklődők, a Zöldprogramok keretében szervezett túrákon és előadásokon összesen 700-an vettek részt. A Színház Színpadon hét társulat 22 előadását, a Völgykomolyzene programjain 110 fellépő műsorát tekinthették és hallgathatták meg a Völgyvendégek. Az Éltető Völgyben 60 Balaton-felvidéki település mutatkozott be kézműveseivel, művészetével, őstermelőivel. A Kapolcsi Kék Abrosz udvarokban nyolc konyha kínálta a helyi, házias ízeket.
 
 
A Fesztivál tíz napja alatt 177 kézműves árulta portékáját és 73 ideiglenes vendéglátóhely nyílt, 67 völgymunkás, valamint 30 önkéntes szolgálta a fesztiválozókat. 
A völgyvendégek idén közel 3 hektoliter vért adtak, több mint 500 köbméter hulladék gyűlt össze – nagy része szelektíven.
 
 
A klasszikus völgyprogramok mellett idén az innováció is kiemelt szerepet kapott a Bakony alján: az érdeklődők az egyik legsikeresebb magyar start up fejlesztésével, a lánc nélküli hajtású Stringbike-kal fedezhették fel Kapolcsot és környékét, valamint a fesztiválra fejlesztett applikációnak köszönhetően ki-ki online módon is összeállíthatta programját. Az alkalmazás ráadásul lehetővé teszi a rajongók számára, hogy az év 365 napján hallgathassák kedvenc völgyművészük alkotásait. A Hello Wood faalkotásai tették még teljesebbé az idei rendezvényt. 
 
 
A Művészetek Völgye hivatalos honlapjának több mint félmillió látogatója volt, a Facebook-oldalát pedig naponta 30  ezren tekintették meg. 
A tervezett 100 millió forintos költségvetést a fesztivál végül valamivel meghaladta. A költségek 19 százalékát az NKA-pályázatokon elnyert összegek fedezték.
 
Lásd még: 
  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top