Close

Csodás Csórompuszta

A Balaton-felvidéken található Csórompuszta a devecseri Choron család emlékét őrzi a nevében. A család a XVI. században vetette meg lábát a vidéken, így a település, amelyet Felsőszentmártonnak is neveztek, a XVI. század második felében jöhetett létre. A XVII. század közepén az Esterházy grófok birtokába került települést 1757-ben „falucska”-ként említik. 1763-ban a tiszttartó javasolta, hogy adják ki a területet művelésre a környékbeli falvaknak. 1832-ben Kapolccsal egyesült birtokként említik.
 

 
Csórumpusztát az 1980-as évek közepén egy nyolctagú építész és iparművész baráti társaság vásárolta meg. Az egykori magtár és társadalmi majorság helyreállított és új épületei különleges tervező- és oktatóközpontnak adnak helyet. Csórompuszta „energiadombján” tanulni, alkotni, pihenni egyaránt lehet. 1989-ben itt rendezték meg először a Kapolcsi Művészeti Napokat. A rendezvény azóta  – Művészetek Völgye néven – fesztivállá nőtt.
 
 
Az idén ötödik alkalommal rendezték meg Csórompusztán a Hello Wood nyári összművészeti alkotótábort, amely Európa legszínvonalasabb építészeti és dizájntáborai közé tartozik. A Hello Wood programját nem szakmák, illetve szakterületek szerint csoportosítják hanem egy téma köré szervezik, amely idén az egyensúly volt.
 
 
 
 
Olyan művek megalkotása volt a cél, amelyek a bizonytalanság, a kételkedés és az építészetileg is jól értelmezhető aránytalanság fogalmaira reagálva képesek az egyensúly törékeny pillanatainak ábrázolására; bemutatják az egyensúly természetét, vagy látványosan és jól értelmezhetően ragadják meg annak egy-egy markáns aspektusát.
 
 
,,Az egyetemes és kollektív alapok, a vallási, erkölcsi vagy közösségi standardok felbomlásával a viszonyítási pontok egységessége, közös elfogadottsága szűnt meg. Ezzel együtt pedig a kiegyensúlyozottság, az arányosság és a stabilitás fogalmai is elgyengültek. 
 
 
 
Az évszázados, gyakran évezredes sarokpontok eltűnésével kezdetben kisebb fragmentumok, végül egyszemélyes univerzumok keletkeztek. Az ezután létrejött közösségek is ezen egyszemélyessé szűkült belső világok törékeny kapcsolatára és folyton változó rendszerére épülnek. A bizonytalanság, az aránytalanság, a kifeszítettség globális, társadalmi és egyéni léptékben egyaránt érzékelhető fogalmai mára tapinthatóvá váltak; jelenségekké, tendenciává alakultak…”
 
 
Az alkotások közös jellemzője, hogy fából készültek, továbbá hogy a társadalmi szerepvállalás és a művészetek összefonódása is ,,tetten érhető” bennük. 
 
 
A Művészetek Völgye programsorozat keretében Csórompusztán augusztus 3-áig láthatók a 2014-ben készült térplasztikák. A Hello Woodhoz kapcsolódnak a kapolcsi Design Terminál installációi és programjai is. 
 
 
Fotó: Mágori György

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top