Close

Szlovákia – Nem szerezne parlamenti többséget Fico kormánypártja egy felmérés szerint

Megnyerte volna a parlamenti választásokat, de nem szerzett volna többséget a pozsonyi törvényhozásban Robert Fico baloldali kormánypártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), amennyiben a voksolást július végén tartották volna.

    Mindez a Focus közvélemény-kutató ügynökségnek a múlt hónap végén, reprezentatív mintán készített felméréséből derült ki, melynek eredményeit hétfőn ismertette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
    A felmérés szerint július végén a megkérdezettek 36,8 százaléka választotta volna az Irányt, amelyre a 2012 márciusában rendezett parlamenti választáson még a választók 44,41 százaléka szavazott. A két évvel ezelőtti eredmény a 150 fős pozsonyi törvényhozásban 83 képviselői mandátumhoz juttatta Ficót és az egyedül kabinetet alakítani képes pártját. Az Irány támogatottsága a mostani felmérés szerint 72 képviselői hely megszerzésére lenne elég, tehát elvben kizárná az egyszínű kabinet alakításának a lehetőségét.
    Bár Robert Fico kormánypártjának támogatottsága az elmúlt egy évben enyhe mértékben ugyan, de folyamatosan csökkent a felmérések szerint, a párt továbbra is a legnagyobb népszerűségnek örvendő politikai mozgalomnak számít Szlovákiában. Ugyanakkor a mostani felmérés  – amelyet csaknem két évvel a 2016-ban esedékes parlamenti választások és alig négy hónappal a novemberben sorra kerülő helyhatósági választások előtt készítettek – arról tanúskodnak, hogy Fico kormánypártjának népszerűségi mutatói a 2012-es előrehozott parlamenti választások óta először maradtak el a parlamenti többséghez szükséges szinttől.
    A Focus felmérésének eredményei szerint egy most tartandó parlamenti választás esetén hat párt kerülne be a pozsonyi törvényhozásba, tehát ugyanannyi, mint két évvel korábban. A támogatottsági mutatók alapján azonban változna a parlamenti pártok listája, ugyanis a jelenlegi parlamenti pártok közül kettő – a nagy multú Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) – nem érné el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.
    Ezzel szemben, 5,2 százalékkal bekerülne a parlamentbe a legutóbb kívül rekedt, Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek várható eredményeit a felmérések már több mint egy éve folyamatosan 5 százalékosnál nagyobbra becsülik. Új parlamenti párttá válna a tavaszi szlovák államfőválasztáson a várakozásoknál jobban teljesítő egyik jelölt, Radoslav Procházka által alapított, magát jobbközépre helyező Háló (Siet) párt is. Ez utóbbi huzamosabb ideje a legerősebb ellenzéki pártnak bizonyul a felmérések szerint, most 10,6 százalékos támogatottságra számíthatna.
    A parlamenti küszöböt a Focus szerint átlépné még a jelenleg legerősebb parlamenti képviselettel rendelkező szlovák jobboldali párt, a most 9,7 százalékos támogatottsággal rendelkező Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely az utóbbi időszakban több hallgatólagos megállapodást kötött a kormányzó Iránnyal. A felmérésben 7,8 százalékos támogatottságot szerzett a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom. Bugár Béla szlovák-magyar vegyespártjára, a Most-Hídra 7,1 százalék szavazna.

forrás: MTI / Starovic Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top