Close

Az ENSZ és az EU összefogásával restaurálják Timbuktu kulturális örökségét

Az ENSZ és az Európai Unió megállapodást kötött, amelynek értelmében finanszírozza a kulturális örökség helyreállítását Timbuktuban, amelyet megsemmisítettek a szélsőségesek miután harc tört ki 2012-ben a Mali kormány és a tuareg lázadók között.

Az ötszázezer euró, amelyet az Európai Unió nyújt, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) fogja koordinálni a megsemmisített mauzóleumok rekonstrukcióját, a mecsetek és magánkönyvtárak rehabilitációját, valamint az ősi kéziratok konzerválásának projektjét. A helyi személyzetet szintén ki fogják képezni, hogy gondoskodjanak a maradandó megőrzésről.

Timbuktu gazdasági, tudományos és vallási fővárosa és központja volt az iszlám terjeszkedésének Afrika szerte a város aranykora idején a 15. és a 16. században.

Az UNESCO főigazgatója Irina Bokova üdvözölte, hogy az Európai Unió és más adakozók a támogatást kiterjesztették Malira és az örökség rekonstrukciós projektre.

„A megállapodást amelyet ma aláírtunk, azt mutatja, hogy jó úton haladunk”- jelentette ki egy sajtóközleményben. „Két mauzóleumot már átépítettek, és ez az új megállapodás az alkalmas időpontban jött, hogy felgyorsítsuk a folyamatban lévő munkát és gondoskodjunk arról, hogy a Mali emberek visszaszerezzék az örökségüket, amely elengedhetetlen az identitásukhoz és hozzájárulhat a megbékéléshez.

„Ez létfontosságú Mali és fontos a világ többi része számára mert a Világörökség közös mindannyiunk számára” mondta.

Timbuktu 16 mauzóleumából tizennégy található az UNESCO Világörökség listáján, amelyek elpusztultak a fegyveres csoportok konfliktusai során. A Mali kéziratok egy olyan egyedülálló iratgyűjteményt alkotnak, amelyek tanúságtevői Afrika és az emberiség történelmének.

A konfliktus alatt, több mint 4000 a 40000 kéziratból – amelyeket az Ahmed Baba Intézetnél tartottak – elveszett. Sok elégett vagy ellopták, míg több mint 10000 továbbra is kritikus állapotban van. A helyi közösségek titokban 300000-nél több kéziratot vittek át a fővárosba, Bamakóba. Azokat most olyan feltételek között őrzik, amik nem optimálisak és nem biztonságosak az UNESCO szerint.

Az örökség projektet kooperációban fogják vezetni a Mali Kulturális Minisztérium, Felsőoktatási és Tudományos Kutatásával, az ENSZ Többdimenziós Integrált Stabilizációs Missziója Mali (MINUSMA) logisztikai támogatásával.

 

Forrás: un.org, eturbonews.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top