Close

Élhető tanyák

A Tanyafejlesztési Program a magyar vidékfejlesztés egyik legsikeresebb programja.  A programot 2011-ben azért indította a kormány, hogy a tanyasi lét napjainkban is élhető életforma legyen. Az elmúlt három évben nemzeti költségvetésből összesen 5,8 milliárd forinttal tudták támogatni a tanyán élők helyzetének javítását – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium  parlamenti ügyekért felelős államtitkára egy szakmai konferencián.
Ma Magyarországon mintegy 300 ezren élnek tanyákon. A kormány fontosnak tartja gazdálkodási feltételeiknek a javítását. Erre a célra a Tanyafejlesztési Program keretében 2013-ban már 3,5 milliárd forint állt rendelkezésre. A tanyán élők 2014-ben is legalább akkora pályázati forrásra számíthatnak, mint 2013-ban. A tanyagazdák egyénileg 7500 euróig, azaz 2,2 millió forintig  pályázhatnak, ami egyes tervbe vett fejlesztéseknek akár a 75%-a, sőt a 40 év alattiak esetében a 90%-a lehet. A tanyás régiók önkormányzatai 200 ezer euró (60-62 millió forint) összeghatárig nyújthatnak be pályázatot.  
Kiemelt szerep jut a tanyák villamosításának, amire már egyéni tanyagazdák is pályázhatnak, mégpedig önerő nélküli megvalósítással. A tanyai utak karbantartása szintén fontos célkitűzés. 2020-ig minden magyar tanyának árammal és megközelítését biztosító, járható úttal kell rendelkeznie. Ezen alapvető célokon kívül még a tanyagazdaság bővítésére, állatok vásárlására is lehet támogatást igényelni.  
Szöveg és kép: Bognár Mária
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top