Close

DK-snak álltak az ásotthalmi MSZP-sek

A napokban Bajnai Gordon mellett több vezető szocialista politikus is a Demokratikus Koalícióval történő együttműködésre tett utalást. Közben mind a kilenc ásotthalmi MSZP-s a DK színeiben folytatja pályafutását.

Nagyon is szükség lenne a Demokratikus Koalíció 100-200 ezer támogatójára a baloldal győzelméhez – szögezte le a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Kovács László.
Az MSZP elnöki tanácsadó testületének tagja azt mondta: nem állnak annyira jól a baloldalon, hogy le tudnának mondani a széles összefogásról. A szocialisták korábbi elnöke ugyanakkor nem tagadta, hogy Gyurcsány Ferenc okozhat kellemetlenségeket a pártnak.
Kovács László elmondta: nem hiszi, hogy nélkülözni tudják, a Demokratikus Koalíció körülbelül 100-200 ezres szavazótáborát. „Ha rájuk is szükség van, akkor meg kell gondolni, hogy mi a módja annak, hogy őket is be lehessen vonni, mindenképpen Mesterházy Attilával fogom megosztani az ezzel kapcsolatos elképzeléseimet” – fogalmazott Kovács László.
 
Tóbiás egyetért Bajnai DK-ról szóló nyilatkozatával
Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes szerdán újságíróknak azt mondta, egyetért azokkal a feltételekkel, amelyekről Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője beszélt a Demokratikus Koalíció ellenzéki együttműködésbe való bevonásával kapcsolatban.
„Egyetértek Bajnai Gordonnal, azzal, amit feltételül szabott” – mondta kérdésre válaszolva a szocialista politikus.
Az Együtt-PM szövetség vezetője kedden az InfoRádiónak azt mondta: el tud képzelni olyan érvet, amely miatt újragondolják az október végén megkötött egyezségüket a szocialista párttal. Jelezte azonban, ahhoz, hogy a DK az MSZP és az Együtt-PM közötti választási megállapodás része lehessen, helyre kell állítani a bizalmat, amely az október 23-i ellenzéki demonstráció előtt kötött egyezség felrúgása miatt ingott meg. Egyúttal közölte: csak olyan párttal fognak össze, amelynek célja az Orbán-kormány 2014-es leváltása, nem a túlélés, a parlamentbe kerülés.
Gyurcsány Ferenc válaszul nyílt levelet fogalmazott meg, közölve, pártja készen áll az ellenzéki tárgyalások folytatására, és ennek érdekében tárgyalást ajánl Bajnai Gordonnak. Ugyanakkor jelezte, szerinte nem vezetnek sehová azok a feltételek, amelyeket az Együtt-PM szövetség vezetője támasztott. (Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa szerdán ugyanakkor azt mondta, Bajnai Gordon nem is feltételeket szabott, hanem azt mondta el, hogy mi az akadálya az együttműködésnek a Demokratikus Koalícióval.)
Tóbiás József szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: hetente egyeztetnek az Együtt-PM vezetőivel, és meg fogják beszélni, hogy az említett „feltételek teljesülését hogyan lehet igazolni”.
A frakcióvezető-helyettes ugyanakkor kifejtette: az ellenzéki pártoknak minél inkább egy széles társadalmi szövetség kiépítésére kell összpontosítaniuk a politikai-hatalmi kérdések tárgyalása helyett, és meg kell tudniuk szólítani azt az egymillió választót, aki ma még nem tudja, kire fog szavazni. Ehhez pedig – mondta – többet kell beszélni arról, hogy milyen Magyarországot képzelnek el.
DK-snak álltak az ásotthalmi MSZP-sek
Mind a kilenc MSZP-s a Demokratikus Koalíció színeiben folytatja pályafutását. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt szerint 1-2 hónapon belül ismét megkezdődhetnek a tárgyalások az MSZP-vel és az Együtt-PM-mel az együttműködésről.
A Fidesz leváltására készül a Demokratikus Koalíció is, ehhez azonban közös lista, közös miniszterelnök és közös egyéni jelölt kell az ellenzéki oldalon – közölte csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője. A sajtótájékoztatón elhangzott: bizonytalanság uralkodott el az elmúlt hónapokban a demokratikus oldalon, sokan megkérdőjelezták az uralkodó irányvonal helyességét.
“Az ásotthalmi MSZP szervezete a napokban megkereste a Demokratikus Koalíciót, hogy szeretnének csatlakozni a párthoz, mert úgy érzik: a DK rendelkedik megfelelő háttérrel Orbán Viktor uralmának megdöntéséhez” – hangsúlyozta Gréczy Zsolt. Erre egyetlen példát említett a napokban: Mosonmagyaróvár egy szocialista képviselője két napja szintén átvedlett a DK színeibe.
A szóvivő nem kívánta kommentálni az MSZP és az Együtt-PM politikusainak nyilatkozatát, mégis bíznak benne, hogy 1-2 hónapon belül ismét megkezdődhetnek a tárgyalások a három párt együttműködéséről. “Mivel Orbán tönkretette a tisztességes választási rendszert, így szövetségbe tömörülve, együtt kell leváltani őt a demokratikus baloldalnak” – emelte ki. Választójogi értelemben jelenleg a DK a legerősebb a hazai pártok közül, hiszen egyedül ő nevezte meg mind a 106 képviselőjelöltjét – ez pedig így is marad, míg az ellenzéki oldalon nincs teljeskörű megállapodása – mondta Gréczy. Hozzátette azonban: ha a szükség úgy kívánja, a kormány leváltásának érdekében bármelyik képviselőjelöltjük kész visszalépni.
forrás: mno.hu, szegedma.hu, hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top