Close

Könyvcsomag a kárpátaljai Somi Általános Iskolának

A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány (KAMIKA) a kárpátaljai tanintézmények könyvállományának folyamatos bővítését, frissítését, magyar folyóiratokkal történő ellátását tűzte ki céljául- írja a Kárpátinfo.net.

A kárpátaljai iskolák közül a Somi Általános Iskola vehette át elsőként az alapítvány adományait november 7-én az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjának apropójából.
Ködöböcz Attila igazgató és Kovács Irma, az iskola könyvtárosa köszöntötte a jelenlévőket, majd az intézmény tanulói verses-zenés összeállítással kedveskedtek a vendégeknek.
A KAMIKA képviseletében Vraukóné Lukács Ilona mondott köszöntő beszédet, amelyben kifejtette, hogy mindig nagy örömmel és odaadással készülnek egy ilyen útra, hiszen olyan lelki feltöltődést jelent egy-egy ilyen nap számukra, hogy az az érzésük hazafelé menet, hogy sokkal többet kaptak, mint amennyit valójában adni tudtak.
A felső tagozatosoknak Gáspár Ferenc író tartott rendhagyó történelemórát. Az író a magyar történelem tényein alapuló kalandregény-sorozatba fogott, ennek a már megjelent kilenc kötetéről tudhattak meg többet a fiatalok a foglalkozáson, mely játékos formában, vidám hangulatban zajlott.
Ezután az adományok átadása következett. A KAMIKA több mint ötszáz magyar nyelvű kötettel gyarapította a somi iskola könyvtárát, melyek között mesekönyvek, ifjúsági és klasszikus irodalmi és tudományos művek, szótárak, kézikönyvek egyaránt megtalálhatóak.
Ötven mesekönyvvel gyarapodott a somi óvoda könyvállománya, ezen kívül Szeifried Zoltán saját grafikáival, valamint mesekönyvekkel és klasszikus meséket tartalmazó DVD-kel ajándékozta meg az óvodát a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület nevében. Az egyesület elnökségi tagja a somi iskola könyvtárának is adományozott harminc grafikát, melyek a magyar irodalom klasszikusairól készültek, valamint egy festményt, melyet október 23. tiszteletére készített.
A vendégek között volt Kocsik Tibor önkéntes, illetve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget Punykó Mária, az Irka gyermeklap főszerkesztője képviselte.
 
***
 
A Kárpátaljai Magyar iskolai Könyvtárakért Alapítványt 2006. február 22-én jegyezte be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. 
Az alapítvány célja: a Kárpátalján működő, magyar nyelven, vagy magyar nyelven is oktató elemi és középiskolák könyvtárainak támogatása könyvekkel, technikai eszközökkel, szakmai, módszertani tanácsadással; az iskolákban dolgozó iskolai könyvtárosok (tanulmányainak) képzésének/továbbképzésének támogatása; iskoláknak és könyvtáraiknak irodalmi és egyéb könyves programjainak támogatása és az ottdolgozó könyvtárosok kiemelkedő munkájának elismerése, kitüntetésre való felterjesztése
forrás: karatinfo.net, kamika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top