Close

Irodalmi utazás Óbudán

Az óbudai Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartották a Nyugat Itthon magyarországi tájegységeket irodalmi, zenei alkotásokon keresztül bemutató szeptemberi estjét. A helyszín nem véletlen, a kulináris élmények szerelmesének, Krúdy Gyulának közismert Óbudához fűződő szoros kapcsolata, ahol élete utolsó éveit töltötte. A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör kilencedik közös rendezvénye az őszi derű jegyében a Dél-Dunántúlra repített képzeletben.
A múzeum igazgatója, a Szódavíz, egy magyar kultuszital című könyv szerzője, Kiss Imre szódaszónoklattal köszöntötte a vendégeket, majd röviden elmesélte a szóda történetét. Az Újnyugat Irodalmi kör szerzőinek tájegységhez kapcsolódó művei Csuja Imre színművész felolvasásában elevenedtek meg, Dóka Attila gitárkíséretével. Az Örkény színház művésze Babits Mihály Jónás könyvét is előadta, döbbenetes erővel és átéléssel. A dél-dunántúli születésű Áldozó Krisztián a slam poetry-be, vagyis ebbe az utca nyelvén megszólaló lírai műfajba tartozó alkotásaival lépett fel. Rímeit Horváth Gábor és Zelnik Péter a régió különböző helyszíneiről készült fotóinak vetítése kísérte. Az est során Sáry László és Sáry Bánk – apa és fia – ezúttal is sajátos zenei bemutatóval lepte meg a vendégeket.  
A rendezők a múzeum pincéjéből hamisítatlan dél-dunántúli pincét varázsoltak, ahol Hegyi Zsuzsa, a Dél-Dunántúl háziasszonya, az MT Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője mutatta be a jellegzetesen dimbes-dombos, hegyes, völgyek sokaságával felszabdalt, főként aprófalvas tájegységet. A rendezvény zárásaként a dél-dunántúli táj ízei is terítékre kerültek. Ennek részeként ízelítőt kaptunk a Kaposvári Egyetem Bőszénfai Szarvasfarmjának vadételeiből, a szekszárdi Mészáros Pincészet különleges boraiból. Ezek egyike a Szent Grál, az ország legrégebbi, több száz éves szőlőtőkéjéről szaporított vesszők terméséből készült kadarka, egy másik pedig egy új, hazai fehér szőlőfajta, a borsmenta bora.
A Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, mindig más helyszínen tartott  önálló estek alkotják.  Így egy év alatt az ország valamennyi turisztikai régiója bemutatkozik.  A Nyugat Itthon online kampány részeként  99, utazási kedvet felkeltő irodalmi mű készül, amelyet elsőként az MT Zrt. jelentet meg. www.itthon.hu oldalán, a Nyugat Itthon menüben.

Szöveg: Bognár Mária    fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top