Close

Diáktüntetésekkel indul az új tanév Székelyföldön

Diáktüntetésekkel indul az új tanév Székelyföldön: az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási minisztérium az ingázó diákok úti költségének csak egy részét térítette meg a tavalyi tanévben.
    Romániában hétfőn kezdődött meg az új tanév mintegy 3,2 millió tanuló számára, így a közoktatási intézmények többségében hétfőn tartották meg az évnyitó ünnepségeket.
    Az új iskolai év megkezdésének alkalmából Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke közleményben jelentette be, hogy Kovászna megye több településén tiltakozni fognak a diákok amiatt, hogy az oktatási minisztérium az ingázási költségeknek csak a 25 százalékát térítette meg, pedig teljes egészében ki kellett volna fizetnie.
    Kovászna megyében 664 ezer lejt fizetett ki a minisztérium, de még 1,9 millió lej adóssága van a diákokkal szemben. Az emiatt tiltakozó diákok szerdán Sepsiszentgyörgyön és Baróton, csütörtökön Kézdivásárhelyen és Kovásznán alkotnak élőláncot a tanintézményeik előtt.
    Romániában országszerte mintegy 200 ezer diák ingázik.
    Remus Pricopie román oktatási miniszter az iskolaelhagyás jelenségére hívta fel a figyelmet egy bukaresti iskola tanévnyitóján. Aggasztónak nevezte, hogy a tavaly nyolcadik osztályosok 8 százaléka nem folytatja középiskolai tanulmányait, noha Romániában tíz osztály elvégzése kötelező.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top