Close

Szükségesnek tartják a korrupciót Ukrajnában

Egy közvélemény-kutató intézet felmérésének adataiból az derül ki, hogy az ukránok többsége elengedhetetlennek tartja a megvesztegetést. A megkérdezettek véleménye szerint a legtöbb korrupt személy a bírók, a rendőrök és a hivatalnokok között található – olvasható a Kárpátinfo.net ukrajnai magyar portálon.

Az elmúlt év során az adatközlők 18,9 százaléka fizetett kenőpénzt, 71,1 százalékuk nem fizetett, 3,8 százalékuk bizonytalan volt a válaszadást illetően, 6,2 százalékuk pedig nem válaszolt a feltett kérdésekre. Ugyanakkor 77,6 százalékuk elengedhetetlennek tartja a megvesztegetést. 28,2 százalékuk azt állítja, hogy megvesztegetés nélkül Ukrajnában nem oldhatók meg a problémák, 24,3 százalékuk a kenőpénzt csak egyes esetekben tartja elengedhetetlennek, 25,1 százalékuk szerint néha elkerülhető. Összességében a válaszadók 9,6 százaléka szerint  a legtöbb esetben elkerülhető lenne a korrupció, 12,8 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egyáltalán nincs rá szükség. A megkérdezettek 70,1 százaléka nem tartja jónak az Ukrajnában végbemenő folyamatokat, 18,8 százalékuk nem tudja értékelni a helyzetet és csak 11,1 százalékuk tartja helyesnek a kiválasztott irányvonalat. A közvélemény-kutatás során a szakértők 1200, 16 és 75 év közötti személyt kérdeztek meg.
 
A Transparency International felmérése szerint az utóbbi két évben a korrupciós helyzet világszerte romlott, ez alól Ukrajna sem kivétel. A szervezet adatai alapján a megkérdezett ukrán állampolgárok 37 százaléka ismerte be, hogy fizetett már kenőpénzt. Az igazságszolgáltatási rendszert tartják a legkorruptabbnak (a lehetséges 5 pontból 4,5 pontra értékelték), a második a ranglistán a rendőrség (4,4 pont a lehetséges 5-ből), a harmadik helyen a hivatalnokok állnak (4,3 pont). Az állampolgárok véleménye szerint a legkevésbé korruptak a vallási intézmények (3 pont a lehetséges 5-ből).
forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top