Close

Katolikus társadalmi napok Magyarországon is

Először rendezik meg Magyarországon a katolikus társadalmi napok (Kattárs) elnevezésű programot. A pénteken kezdődő háromnapos esemény jelmondata: Társak vagyunk! A kerekasztal-beszélgetések és előadások szociális, gazdasági, vallási, etikai és kulturális kérdéseket tárgyalnak – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.
    A katolikus társadalmi napok a katolikus egyház által Európa egyes országaiban a 20. század elején életre hívott társadalmi hét mintájára jött létre. Magyarországi fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A rendezvény védnöke Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, valamint Gyurta Dániel olimpiai és világbajnok úszó.
    A Kattárs programsorozat kiemelt célja az egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrakban több mint negyven olyan katolikus intézmény és civil szervezet mutatkozik be, amelynek jelentős eredményei és tapasztalatai vannak a rászorulók érdekében végzett munkában – írták.
    Pénteken Társadalomtudományi reflexiók címmel felvezető beszélgetéssorozatot tartanak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karának szervezésében.
    Szombaton a Párbeszéd Házában Üzenetünk van! címmel tudományos és gazdasági konferenciát rendeznek, amelyen részt vesz Veres András és Beer Miklós püspök, Csaba László közgazdász professzor, Frivaldszky János jogfilozófus-politológus, Kiss Ulrich jezsuita szerzetes és Héjj Tibor üzleti vállalkozó.
    A Kattárson könnyű-, világ- és népzenei programokat (Magashegyi Underground, Holdviola, Misztrál, Baricz Gergely, Nemadomfel, Eclectica) és filmvetítéseket is tartanak, ezenkívül kézműves sátrak, ökuszimulációs társasjáték és szociodráma-foglalkozás várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat ünnepi szentmisével és a nyíregyházi Pro Musica leánykórus hangversenyével zárul.
    A katolikus társadalmi napokon jótékonysági gyűjtést is szerveznek, a befolyt pénzből a zsámbéki Premontrei Női Kanonokrend munkáját segítik. A támogatásból korszerűsítik a Szent Norbert Közösségi Házat, amely a rend által gondozottaknak és szegény családoknak kínál majd befogadó helyet, közösségi helyszínt.
    A Kattárs egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottsága adja Veres András püspök vezetésével. A rendezvényt a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat szervezi.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top