Close

IKON az Év Pincészete

A Balatonlelléhez tartozó Rádpuszta székhelyű IKON Borászat nyerte el az Év Pincészete díjat, méghozzá fölényesen, úgy, hogy a 96 szavazatból 40 helyezte az első helyre.  A vállalkozás, amely 2007-ben alakult, jelenleg három magyar család tulajdona, a legkorszerűbb technológiával működik. Főborásza Konyári János, aki 2008-ban már megkapta az Év Bortermelője díjat is.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által 12 éve alapított díjat több tényező együttes értékelése révén lehet megkapni: számít maga az üzemi, illetve központi épület építészeti megoldása és képe, természetesen az itt megtermelt borok minősége, népszerűsége és a vállalkozás kapcsolatrendszere az oktatással, továbbképzéssel, a borturizmussal, további egyéb tényezők mellett.
A pincészet 37 hektáron gazdálkodik, borainak 80-90%-át saját szőlőültetvényein termeli meg, miközben vásárol szőlőt helyi termelőktől is. Évi termelése 350 ezer palack, ennek fele exportra megy, német, svéd, holland, finn, lengyel, kínai, sőt thaiföldi megrendelők is vannak ügyfelei között. Most az észak-amerikai piacot célozzák meg, és a következő években elképzelhetőnek tartják 600 ezer palackra felfuttatni termelésüket.
A borászat szőlőültetvényei egybefüggő területen, nyugat-délnyugati fekvésű domboldalakon vannak, 150-250 méter magasságban, helyenként kővel, agyaggal kevert meszes lösztalajon. Itt mind a csapadékmennyiség, mind a napsütéses órák száma ideális, utóbbi hatását fokozza a Balaton visszatükröződésével létrejövő erősítő (reflexiós) hatás, azaz a napsugarak nem csak közvetlenül érik a szőlőtőkéket, hanem a vízfelületről visszaverődve is.
A borászat legjellegzetesebb bora az IKON Evangelista nevet viselő Cabernet Franc. Különösen büszkék a Tulipán elnevezésű borukra, ez 40%-ban Merlot, 30-30%-ban Cabernet Savignon és Cabernet Franc szőlőből készül, vagyis bordeaux-i jellegű bor. 16 hónapig érlelik tölgyfahordóban, majd palackérlelés következik. Ezeken kívül további karakteres boraik is vannak.
A borászat épületében, a legfelső emeleten 70 főt befogadó borkóstoló terem szolgál a vendégek rendelkezésére, akik innen a kitárulkozó panorámában is gyönyörködhetnek.
Az IKON Pincészet mögött a II. helyet a soltvadkerti Frittmann Borászat, a III. helyet pedig a borotai Koch Borászat érdemelte ki.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top