Close

Tigrisek Nemzetközi Napja

Július 29-e, a Tigrisek Nemzetközi Napja, ami ezúttal akár ünnepnek is tekinthető. Ennek oka, hogy Nepálban 2009 óta több mint másfélszeresére nőtt a vadon élő tigrisek száma, amely óriási siker a fokozottan veszélyeztetett faj megóvásáért folytatott harcban. Ez a WWF kutatásából derült ki, és azt bizonyítja, hogy a természetvédő szervezet Tigrisvédelmi Programja sikeres. A WWF évtizedek óta foglalkozik a tigrisek megmentésével.

A Tigrisek Nemzetközi Napját a 2010-ben Szentpéterváron megtartott Tigris Csúcstalálkozón jelölték ki, és idén már harmadik alkalommal tartják meg. Számos országban ünnepségekkel, fesztiválokkal köszöntik a csíkos nagymacskákat.
A 2010-es csúcstalálkozó másik kulcsfontosságú eredménye a TX2 kampány elindítása volt. Ebben célul tűzték ki, hogy 2022-re megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma, amely így elérné a 6000 példányt. Ezért meghatározott időközönként felmérik a vadon élő egyedek számát, ezzel ellenőrizve a természetvédelmi lépések hatékonyságát. 
„Nepálban most fejeződött be a tigrisek számbavétele, és fantasztikus eredményről számolhatunk be. 2009 óta 63%-al, azaz 1981 egyedre nőtt az országban vadon élő tigrisek száma. Ez az eredmény több szempontból is örömre ad okot. Rendkívüli, hogy ilyen mértékben nő a tigrisek száma, ami azt is jelenti, hogy az általuk lakott élőhelyek is egészségesebbek, hiszen a csúcsragadozók jelenléte elengedhetetlen a jól működő ökoszisztémához. Bebizonyosodott, hogy a mai technikai eszközökkel minden korábbinál precízebben mérhető fel és követhető nyomon a tigrisek állománya. Fontos továbbá, hogy a populáció növekedése egyértelmű jele a tigrisek védelmére tett intézkedések hatékonyságának. A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a 13 tigrisek által lakott ország kormányai, helyi civil szervezetek és a WWF összefogása eddig eredményesnek bizonyult, és ténylegesen megtettük az első lépéseket a tigrisek megmentésének érdekében.” – mondta el Mike Baltzer, a WWF „Életet a Tigriseknek” elnevezésű programjának vezetője.

 

 

A WWF Tigrisvédelmi Programját bárki támogathatja azzal, ha örökbefogad egy tigrist. Részletek itt: http://adomany.wwf.hu/orokbefogadas/tigris

                   Forrás: WWF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top