Close

Kiskertészek, figyelem!

A Füvészkertben tartott bemutató foglalkozásunkon mindhárom, kánikulában nélkülözhetetlen dolog adott volt

A Füvészkertben tartott bemutató foglalkozásunkon mindhárom, kánikulában nélkülözhetetlen dolog adott volt
Alig egy esztendeje indult útjára a Szamóca Kiskertész-tanoda Thalmeiner Tünde kertészmérnök, a tanoda megálmodója és Szakács-Nagy Zsuzsa kertészmérnök irányításával. Céljuk az volt, hogy  játékos kertészkedéssel változtassák meg a gyermekek – és általuk szüleik –  életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.

“A Szamóca kiskertész-tanoda által szervezett foglalkozásokon saját tapasztalatainkat adjuk át a gyerekeknek: megmutatjuk nekik, hogyan tehetik zöldebbé környezetüket, miként termeszthetnek ők maguk egészséges zöldségeket, gyümölcsöket.

Megismertetjük velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni.

Minden iskolában és óvodában található egy talpalatnyi föld, ahol a gyerekek kertészkedhetnek, ahol részesévé válhatnak annak a folyamatnak, mely során a földbe szórt magból kifejlett növény majd az asztalukra kerülő táplálék lesz.
A játékos kertészkedés célja a gyerekek életszemléletének formálása és terelgetése egy zöldebb, környezettudatosabb életforma felé, amelyben értéket és örömet jelent a kertészkedés, a saját kezűleg termesztett biozöldség, valamint az alkotás szabadsága a ház körül összegyűjtött fűből, fából, virágból és különféle hulladékokból.”
Aki közelebbről is meg akar ismerkedni a Szamóca Kiskertész-tanoda programjaival, keresse fel honlapjukat! Érdemes!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top