Close

Nulla Hulladék Turné: harminc fesztiválhelyszínen várnak

A Humusz Szövetség és tagszervezetei az országos Nulla Hulladék Turnén, harminc fesztiválhelyszínen várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

A Humusz Szövetség civil szervezetek tömörüléseként tizennyolc éve képviseli a hulladékmegelőzés ügyét. A Szövetség Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja.

A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

Az elmúlt évek egyre intenzívebb kampányai nyomán a lakosság számára egyre nyilvánvalóbb környezetvédelmi probléma lett a hulladék. Legtöbben azonban egyedüli és hatékony megoldásnak tekintik a szelektív gyűjtést. Ez a logika azonban távol áll a januárban hatályba lépett új hulladékos törvény (2012. évi CLXXXV. törvény) alapelveitől is.

E szerint a hulladékkezelés során a környezeti szempontból legkedvezőtlenebb megoldás a hulladék lerakása, illetve égetése. Ennél egy fokkal jobb technológia az energetikai hasznosítás, még jobb az anyagában történő hasznosítás (újrafeldolgozás). A újrafeldolgozási kapacitások, illetve az ún. másodnyersanyagok felvevőpiaca az ipari oldalon azonban alig alakult ki hazánkban. A gyakorlatban a szelektíven gyűjtött hulladékunk nagy része külföldön végzi: értékes alapanyagokat, másodnyersanyagokat exportálunk, miközben egész Európában kezd teret nyerni az erőforrás-hatékonyság gondolata, amelynek lényege az erőforrásokkal való takarékos bánásmód a környezeti szempontok, továbbá a függőség csökkentése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az újrafeldolgozás akkor nyer értelmet, ha a fogyasztók később a visszanyert anyagokból készült termékeket választják. Ezeknél kisebb környezeti terhelést jelent az újrahasználat, amelyre azonban Magyarországon elvétve találunk példát. Vitathatatlanul a legkörnyezetkímélőbb az a fogyasztási és termelési mód, amely során cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ez az ún. hulladékos hierarchia, amelyben a megelőzés kap prioritást.

Forrás: Közelkép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top