Close

Erősödő magyar-azeri együttműködés – 20 éves a diplomáciai kapcsolat

Magyarország Azerbajdzsánra úgy tekint, mint az európai energiabiztonság egyik legfőbb garanciájára, ezért a Nabucco West és az AGRI vezetékek megépítésében érdekelt – mondta Szijjártó Péter azon a megbeszélésen, amelyet az Új Azerbajdzsán Párt alelnökével, Ali Jawad Ahmadov-val folytatott pénteken Budapesten.

A külgazdasági államtitkárának találkozójáról Szijjártó Péter sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. Varga Éva közlése szerint a felek megállapították, hogy a két ország között megindult gazdasági együttműködés egyre szélesebb, a gazdasági vegyes bizottságban köttetett megállapodások végrehajtása a meghatározott menetrendnek megfelelően folyik. Az államtitkár és tárgyalópartnere megállapodott a kölcsönös befektetés-ösztönzés felgyorsításában.
Bár Magyarország és Azerbajdzsán már 20 éve felvette a diplomáciai kapcsolatokat, a jelenlegi a legígéretesebb időszak a két ország közötti együttműködés megerősítésére a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerint. Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián beszélt erről, kiemelve: Magyarország elkötelezetten támogatja Azerbajdzsán euroatlanti integrációs törekvéseit, és kiáll függetlensége, területi integritása mellett.
Közben az azeri parlament elfogadta a jövő évi költségvetést. A gazdasági növekedés lassulása ellenére a kaukázusi ország növeli katonai kiadásait. A költségvetési tervezet átszámítva nem egészen 19 milliárd euró bevétellel és bő 19 milliárd euró kiadással számol. A katonai költségvetés összege várhatóan 1,4 milliárd euró lesz, ami 0,9 százalékkal nagyobb, mint 2012-ben volt. (A szomszédos Örményország, amellyel Baku 1994-ben kötött tűzszüneti megállapodást az örmények lakta Karabahért folytatott háború után, korábban azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy újabb háborúra készül.)
Az azeri költségvetési főszámokat 5,3 százalékos GDP-növekedésre alapozva számolták ki, s noha a Világbank 3,5 százalékos növekedést jósolt, idén várhatóan 5,7 százalékkal bővül az ország gazdasága. 2013-ban a GDP-nek a kőolajipari szektor a tervek szerint várhatóan csaknem a 40 százalékát fogja megtermelni.  MTI/PA

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top