Close

Külföldi lapok Magyarországról – Osztrák lap az új földtörvényről

Az új földtörvénnyel foglalkozott a Der Standard.
Orbán Viktor Cegléden bejelentette, hogy az új földtörvény szerint külföldiek egyáltalán nem vásárolhatnak majd termőföldet Magyarországon, és hogy a kormány vissza akarja szerezni „a zsebszerződéssel kilopott földeket” – írta a vezető osztrák liberális lap. A cikk megemlíti azt is, hogy az új szabályozást Ausztria és Franciaország példájára akarják megalkotni. A tudósító, Adelheid Wölfl megfogalmazása szerint „a valós termőföld megvédéséről” szóló bejelentés „néhány nappal” azután hangzott el, hogy ópusztaszeri beszédében a kormányfő a turulmadarat a szülőföldhöz tartozónak nevezte. A lap rámutatott, hogy a jogsértő földszerzések témája nem új keletű, és hogy 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlásának tilalmára adott uniós moratórium.
   
Ernst Zimmerl, a budapesti osztrák nagykövetség mezőgazdasági tanácsosa a lapnak nyilatkozva azt mondta, a szabad tőkeáramlás elve szerint az Európai Unióban minden uniós polgár vásárolhat termőföldet, s ezt a rendelkezést Magyarország nem kerülheti meg. Zimmerl túlzónak tartja a zsebszerződésekről szóló magyar becsléseket. 2002-ben, amikor fel akarták deríteni a zsebszerződéseket, mindössze 77 hektárról szólót találtak – mondta.
   
„Valóban, a külföldiek földvásárlása Ausztriában is korlátozott a föld tulajdonosváltását szabályozó törvények révén. Itt is folyik jogi jellegű vita arról, hogy ez megfelel-e az uniós jognak” – jegyezte meg a lap.
http://derstandard.at/1348286004105/Orban-verteidigt-ungarisches-Ackerland

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top