Close

Három éve nem volt aszú – Idén lesz?

A hegyaljai borászoknál kevesen örültek meg jobban a mostani esőzéseknek. A forró nyár után ugyanis az ég megnyíló csatornái aszút ígérnek.

Három sovány aszúesztendő után most végre jó esély van arra, hogy ígéretes legyen az aszúszüret.  A korábbi években a rengeteg eső kihívások elé állította a magyar borászokat, nem volt ez másként Tokaj-Hegyalján sem. A jó aszúterméshez ráadásul különleges klimatikus körülményekre van szükség, mindennek a megfelelő módon és a megfelelő időben kell történnie. Erre pedig a szőlészek és borászok nem tudnak hatni.

„A hegyaljai borászok évszázadok óta együtt élnek a kockázattal, értem az alatt, hogy a száraz borok alapanyagát képező szőlő szürete után az aszúnak szánt termést kint kell hagyni a tőkén. Aszút csak úgy lehet termelni, ahogyan a természet megengedi. Akkor kell eső, mikor teljesen érett a gyümölcs. Ilyenkor a vízfelvétel következtében megreped a bogyók hája, és a szemeken meg tud telepedni az aszúsodást segítő nemes penész, a botrytis cinerea. Ezután párás reggelek szükségeltetnek, melyek táplálják a penészt, és napsütötte nappalok, amelyek töppesztik a szőlőt” – mesélt a szakmai titkokról dr. Molnár Péter, a Patrícius borászat birtokigazgatója.

Tokaj-Hegyalján mindig külön értékelik az évjárat száraz borainak és aszújának lehetőségeit. „Az eddigi ismereteink szerint a száraz borok szebbek lesznek, mint a tavalyiak. Illatuk, ízük erőteljesebb, kiegyenlítettebb volt az érés. A csapadék, noha kevés volt, szerencsésebben oszlott el, és ez segített. De még várunk csapadékra. Három éve nem volt aszú, most viszont jó esélyünk van egy kiemelkedő évjáratra” – mondta a magyar bor pápája, a mádi Szepsy István. A botrytis már megjelent a szőlőkön, az időjárás segíti az aszúsodást. A szüretig hátralévő két-három hét meghatározó lesz. Hagyományosan Simon napja, azaz október 28-a az aszúszüret kezdete, idén ez is előrébb csúszik. Ami biztos, hogy a sok napsütés következtében az aszúsodás az átlagosnál magasabb cukortartalmú fürtökön kezdődött el, a savtartalom pedig kicsit alacsonyabb. Ez a kombináció rendkívüli, selymes borokat ígér.

A szüret eddigi történései azt is elmondják, hogy nem lesz sok aszú idén. Nem az időjárás miatt, bár a fürtök az aszály következtében kisebbek, inkább amiatt, hogy a szőlőtermelők a borvidék szőlőjének javarészét már leszüretelték, és nagyon sokat eladtak, akár más borvidékre is, főleg az Alföldre szállítottak belőle. A hegyaljai borászokat nem zavarja ez, mert így jobb minőségű, de kevesebb száraz tokaji, illetve aszú készül, és könnyebben érvényesülhet a piacon. A borvidékről kiszállított szőlőből készült borokat ugyanis nem lehet tokaji név alatt forgalomba hozni.

Forrás: mno

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top