Close

Domonyvölgyi gyilkosság: megszólal az áldozat rokona

A család hálás és elismeri a rendőrség munkáját, de a jelenleginél szigorúbb büntetések kellenének, hogy elkerülhető legyen egy hasonló tragédia – mondta el az mno.hu–nak a szeptember 24-én történt domonyvölgyi gyilkosság áldozatának hozzátartozója. A kriminálpszichológus pedig úgy véli, komoly személyiségzavarban szenvedhetett az elkövető.

Megöltek egy nőt Domonyvölgy környékén hétfőn, erről szóltak a hírek a sajtóban. Kutyás rendőrök járták Gyöngyöst, az autókat is ellenőrizték – hajtóvadászat indult. Teljes hírzárlat és egy fekete-fehér fantomkép, a gyilkosság feltételezett elkövetőjének több mint 1100 egyenruhás, köztük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság teljes bűnügyi osztálya eredt a nyomába. Gyöngyösön állítólag látták is elfogása előtt a fiatal, büntetlen előéletű és egyébként rendezett családi körülmények között élő szakiskolást.

Járőrözni kezdtek a Hír TV megjelenése után

A 32 éves M. Judit holttestét Bag és Domonyvölgy határában egy mezőgazdasági területen találták meg – közölte akkor a rendőrség a távirati irodával. A hírzárlat miatt nem lehetett részleteket tudni a gyilkosság elkövetésének helyszínéről, a Hír Televízióban adták le elsőként, hogy a 3-as főúttól csupán 200 méterre, egy vendéglátóegység közelében a gyilkosságot követően is látszódtak a bűncselekmény nyomai. A televízió megjelenését követően járőrözni kezdtek a rendőrök.

A gödöllői Szent István Egyetemen dolgozó nő volt aznap a második, akinek kocsijába beszállt S. Márk. A gyanúsított – a négy nappal korábbi, Hatvanban történt támadását követően – pár órával a gyilkosság előtt egy másik nőt is késsel a kezében rohant le, őt arra próbálta rábírni, hajtson Aszód felé, az asszony azonban ellenállt, így a 18 éves férfi elmenekült. Ezt az incidenst a sértett bejelentése ellenére a hatóságok jegyzőkönyvbe sem vették. Mihály István Pest megyei rendőrfőkapitány a sajtó előtt cáfolta, hogy köze lenne a gödöllői bűnügyi osztály vezetője menesztésének az ügyhöz, azt azonban elárulta, feljelentést tett szolgálati kötelezettségszegés gyanújával ismeretlen tettes ellen, valamint fegyelmi vizsgálatot indított.

Már nem „kopogós írógéppel veszik fel az adatokat”

A rendőrségnek intézkednie kellett volna, a támadások között nem történt semmi – értetlenkedett hírportálunknak az áldozat egyik hozzátartozója. Szerinte miután az aznap megtámadott 64 éves nő a rendőrséghez fordult, máshogy kellett volna eljárni, de a leváltások jelzik, hogy erre a rendőrség is ráébredt. M. Judit nagybátyja szerint ma már nem „kopogós írógéppel veszik fel az adatokat”. A férfi úgy véli, több helyen hibázott a rendőrség azzal, hogy nem vontak párhuzamot, nem keresték azonnal az összefüggéseket a szeptember 20-án, és a pár órával az unokahúga halála előtt történt szeptember 24-ei eset között.

„Négy éve volt az egyetem munkatársa Judit, a gazdasági-pénzügyi osztályán dolgozott” – emlékezett vissza a közgazdászként végzett nő munkahelyére a rokona. „Szerették őt, közvetlen volt az emberekkel, a kiküldetésben dolgozó tanárok számláival foglalkozott” – mondta. Az elkövetőről szólva meggyőződése, hogy a férfi büntetésének kiszabásánál az, hogy már „18 évesen a brutális gyilkosságig jutott, kimondottan súlyosbító körülmény”. „A család elismeri és köszöni a rendőrség munkáját, mindazt, amit az esemény után tettek”, de a „fiatalok mellett a felnőtt életben is sokkal-sokkal szigorúbb büntetések kellenének ahhoz, hogy ne nagyon juthassanak el a gyilkosságig”.

Leveleket küldött a rektor, érződött a feszültség

Egy mno.hu-nak név nélkül nyilatkozó tanár ugyan nem ismerte személyesen a meggyilkolt nőt, de elmondása szerint a Szent István Egyetemen mindenkit megdöbbentett az eset és érezhető volt a feszültség. A rektor leveleiből is ez derül ki, amit a felsőoktatási intézmény dolgozóinak küldött: az elsőt a gyilkosság után, majd egy másikat a tettes kézre kerítését követően. „Az egyetem környékén az elmúlt napokban történt tragikus események miatt fokozott óvatosságra intem Önöket. Az egyetem rendészete minden tőle telhetőt megtesz a Campus biztonsága érdekében. Felvettem a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal is a közbiztonság javítása miatt. A gépkocsival közlekedőket kérem, hogy ne engedjenek idegeneket beszállni az autójukba. A gépjármű ajtajait az utazási idő alatt végig tartsák bezárva” – olvasható a az MNO birtokába került elektronikus levélben.

A gyilkosság feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatásáról vasárnap döntöttek. Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a Budakörnyéki Bíróság nyomozási bírája a szökésre, elrejtőzésre, a bizonyítás megnehezítésére és a bűnismétlés veszélyére tekintettel rendelte el a kényszerintézkedést egy hónapos időtartamra. A büntetetlen előéletű férfi megbánást tanúsított, a nyomozási eljárás keretében együttműködik a hatósággal – erről már ügyvédje, Mile Attila beszélt a távirati irodának, aki a végzés ellen fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

A drog mindent felülír, a gátlásokat is

A bíróság mellett Bilkei Pál kriminálpszichológus is indokoltnak tartja az előzetes letartóztatás elrendelését, a szakember az mno.hu-nak azt mondta: a 18 éves férfi minden bizonnyal elszökött volna, ha nem így járnak el. A gyilkossággal kapcsolatban közölte, az elkövető drog hatása alatt állhatott, amikor végzett az áldozattal, de közrejátszhatott nála egy igen komoly személyiségzavar is. Nem tudta fékezni indulatait, az pedig mindent felülírt, ha drogot is fogyasztott, gátlástalan lett tőle – fogalmazott Bilkei. A szerhasználat megoldást jelenthetett a kisebbrendűségi komplexusának legyőzésére is – utalt az elkövető vékony testalkatára. Rámutatott: az áldozatok mind nők voltak, így tőlük nem félt. A kriminálpszichológus amatőrnek nevezte, hogy egy közösségi portálon próbálta eladni az ellopott autókat, azok között azonban nem talált összefüggést, hogy mind a három nő Opel típusú autót vezetett.

A Blikk információi szerint a vasárnap óta előzetes letartóztatásban lévő tizennyolc éves gyanúsított beismerte a nyomozóknak, hogy többször vásárolt a Penta nevű, dizájnerdrogként számon tartott szerből, és fogyasztott is belőle.

Forrás: mno.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top