Close

Kossuth Toborzó Cegléden

Szeptember 21-23. között tartják a XVII. Kossuth Toborzót Cegléden. Az első ilyen fesztivált először 1996-ban rendezték meg, Kossuth híres 1848-as ceglédi beszédének emlékére. Azóta az eleinte csak egynapos ünnepség háromnapos eseménysorozattá nőtt.
Péntek reggel az események a Városi Sportcsarnokban kezdődnek, ahol az ünnepélyes megnyitó után a Kossuth Kupa keretében a ceglédi Önkormányzat teremfutball-csapata a testvérvárosok csapataival mérkőzik, így Vasvár, Plauen, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Szentegyháza, Székelyudvarhely focistáival, valamint a helyi rendőrkapitányság csapatával. A továbbiakban színielőadások, könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, színes felvonulások lesznek még, és katonai hagyományőrzők is fellépnek majd. Számos kézműves és kistermelő is bemutatja portékáit, melyekből természetesen vásárolni is lehet.
A fő nap a szombat lesz, ekkor lovas huszárok, honvédek, tüzérek, borrendek, néptáncosok vonulnak végig a Kossuth Ferenc utcán és a Szabadság téren. Úgy tervezik, hogy a menet élén Kossuth Lajos kései hasonmása is elvonul majd tollas kalpagban. Kimagasló eseménye lesz a fesztiválnak 60 gyergyószentmiklósi székely magyar állampolgársági esküje.
Ebédre sem kell haza mennie senkinek, mivel a téren helyben sült malachús, kondérban főzött babgulyás, csülök és sült oldalas közül lehet választani, a Kincsem Park szakácsaink jóvoltából. Borászatok, pálinkafőzdék sora fogja kínálni az ételekhez járó innivalókat, természetesen csapolt sört is. Különlegességként meggysört és számos rövidital-féleséget is lehet kóstolni.
A vasárnap a gyerekeké lesz, a Gyermek Kossuth Toborzó interaktív készségfejlesztő és szórakoztató programok sorával vár minden korosztályt. A vasárnapi kísérőrendezvény, a Szomszédünnep keretében közös főzésre várják a ceglédieket.
Az eseménysorozathoz kapcsolódó termékkóstolók során olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint Füle Ferencné csíramáléja (Nyugat-Dunántúlon ezt a népi édességet csiripiszli, Orosházán szalados néven ismerik) Ezt télutón-koratavasszal, tehát a leginkább vitaminszegény időszakban egykor faluhelyen csírázó búzából szokták készíteni, ötven éve még általánosan elterjedt volt, ma már különlegességnek számít. Ugyanez a kistermelő másik különlegessége, a sütőtök-golyó kókuszreszelékben megforgatva.
Kint lesz Zsámberger Szilvia sok-sokféle lekvárt és zöldségkrémet, különféle szörpöket áruló kistermelő is, akinek számos terméke igazi kuriózum.
Bár nem lesz kint a rendezvényen, de nem érdemes kihagyni a ceglédi Békebeli Cukrászatot, amelynek helyi alapanyagokból, adalékanyag és mesterséges színezék nélkül gyártott különlegességei közül megízlelhetjük Kossuth kedvenc tortáját is.
A Ceglédre látogatók a közel 650 éves város nevezetességeire is vethetnek egy-egy pillantást, így a református nagytemplomra, a Szabadság téri Kossuth szoborra, a templomkertben az 56-os emlékműre, a Turini Százak emlékoszlopára, az 1972-es modern Dózsa-szoborra, és persze körülnézhetnek  a város hangulatos utcáin is. A városba több napra érkezők megtekinthetik a Kossuth Múzeumot, a Mózes öntött vaskályha gyűjteményt, a sportmúzeumot és a világon is egyedülálló dobmúzeumot, és kipróbálhatják a ceglédi gyógyfürdőt is. Ceglédtől nem messze Abonyban magán állat- és szabadidőpark, Nyársapátiban pedig amatőr gokart pálya található.  
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top