Close

Tudatosabb lesz a 2014-es döntés

Nem sérül az egyenlő hozzáférés elve a feliratkozással, és a kizárás vádja sem igaz, mivel a korábbi választásokon is milliók maradtak távol a szavazástól – nyilatkozta az MNO.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus a kedden benyújtott új választási eljárási törvényről. Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője több pozitív fejleményt lát a javaslatban, de a feliratkozást rossz iránynak nevezte.

Az új választási eljárási törvény kapcsán egyáltalán nem igaz a kizárás vádja, mivel a korábbi évek választásain is 2,5-3 millió ember nem ment el szavazni – fogalmazott Kiszelly. A politológus szerint sokkal tudatosabb döntés lesz a 2014-es, és a pártok stratégiája is ehhez fog igazodni. A szakértő fontosnak nevezte, hogy a szabályok több mint egy évvel a választások előtt nyilvánosak legyenek, így mindenki fel tudjon rá készülni. Kiszelly kiemelte, hogy a feliratkozás is mindenki számára könnyen elérhető lesz, így nem sérül az egyenlő hozzáférés elve.

A politológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a könnyebb jelöltállítási szabályok lehetővé teszik, hogy a különféle társadalmi érdekek jobban artikulálódjanak. Több pólus és irányzat jelenhet meg a kampányban, ami színesíteni fogja a küzdelmet – tette hozzá Kiszelly. A szakértő veszélynek nevezte azt a korábban megjelent ötletet, hogy adott esetben mindegyik jelölt akár 1-3 millió forintot kapjon, mivel ez „sok embernek elindíthatja a fantáziáját”, és a pénz reményében komolytalan szereplők is beléphetnek.  

12 órán át tart majd a szavazás

Az új választási eljárási törvény értelmében a négyévenkénti feliratkozás szeptember 1-jétől – ha a következő év első felében választás van – a szavazás előtti 15. napig tart. A választópolgárok ekkor kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a következő ciklusban esedékes összes általános és időközi választásra; aki azonban a két regisztrációs időszak között válik nagykorúvá, 17 éves kora betöltése után bármikor kérheti felvételét a névjegyzékbe.

Az ajánlószelvény-gyűjtés megszűnik, a jelöltállításhoz ezentúl kétszáz támogató aláírást kell összegyűjteni az egyéni választókerületekben, míg az európai parlamenti voksoláson ötezer ajánlás szükséges a listaállításhoz. Újdonság, hogy egy választópolgár több ajánlást is leadhat. Az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi. Szavazni 7 órától 19 óráig lehet, vagyis a szavazókörök az eddiginél egy órával később nyitnak ki. Az este hétkor sorban állók viszont még szavazhatnak. Csak a borítékba tett szavazólap számít majd érvényesnek.

Átestek?

Az új választási eljárási törvényjavaslat egyik pozitív eleme, hogy megszűnik az ajánlószelvények rendszere, amely eljárás a korábbi választások során korrupciótól és visszaélésektől volt hangos – mondta Gyömöre. A Magyar Progresszív Intézet elemzője a másik előrelépésnek a vakok és gyengén látók számára bevezetett könnyítéseket nevezte, ami szintén javíthatja az ő aktivitásukat. A szakértő visszalépésnek nevezte a feliratkozás rendszerét, mivel az szembemegy a világszerte tapasztalható trenddel, miszerint a választási részvétel növelése érdekében elhagyják ezt a szisztémát.

Gyömöre úgy látja, hogy az ajánlási rendszer könnyítése esetében a törvényjavaslat benyújtói átestek a „ló túlsó oldalára”. Szerinte a könnyített szabályozás széttöredezettséghez vezethet, ami nem feltétlenül a jobboldalon fog megtörténni, mivel a baloldalon az utóbbi években rengeteg mozgalom alakult, amelyek így könnyebben szállhatnak ringbe. A töredezettség irányába vezethet, hogy egy személy több személyt is jelölhet majd – zárta szavait Gyömöre.

Visszajelzést is kapnak

Mint arról az MNO.hu korábban beszámolt 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig tart majd. Az „első vonalhúzás” november–december körül lesz, ekkor kapnak egy visszajelzést az állampolgárok arról, hogy felírták őket, így szavazhatnak, azoknak pedig felhívják a figyelmüket, akik még nem regisztráltak.

Forrás: mno

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top