Close

Átadták a Gundel Művészeti Díjakat

A pályájuk elején álló fiatal színművészek, filmrendezők, balett- és néptáncosok, zenészek és énekesek közül kiválasztott idei Gundel-díjasok hétfőn este vették át elismerésüket.

Az életműdíjat Ráday Mihály városvédő kapta. A díj kurátorai már a tavasz folyamán sorra látogatták a művészeti felsőoktatási intézményeket, hogy kiválasszák a jelölteket – közölte az MTI-vel Korcsmáros Nóra, a Gundel-díj alapítvány titkára.
A színművészeti kategóriában Spiegl Annát és Nagyhegyesi Zoltánt, a filmrendezőiben Lőrincz Nándort és Nagy Bálintot találták Gundel-díjra érdemesnek. A klasszikus balett kategóriában Földi Leát és Rónai Andrást, a néptáncosok közül Szabó Kincsőt és Farkas Mátét választották.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói közül Bán Máté fuvolaművész és Balgova Gabriella operaszakos hallgató kapja meg az elismerést. A képzőművészeti kategóriában Szabó Franciskáé a díj, a „Sztár-lett” kategóriában pedig Horváth Mariann sportriportert ismerték el.
A 11 tagú testület szakmánként három tagú kuratóriumokra oszlik, valamennyinek Szinetár Miklós az elnöke. A színházi és film kuratóriumban Eszenyi Enikő és András Ferenc, a képzőművészetiben Virág Judit és Kárpáti Tamás, a zeneiben Zimányi Zsófia és Héja Domonkos, a táncban Roboz Ágnes és Solymosi Tamás dolgozott. Az életműdíj jelölésében Alföldy Tádé, a Gundel igazgatója vett részt, a „Sztár-lett” különdíjra pedig a Nők Lapja szerkesztősége jelölt.
Szinetár Miklós az MTI-nek elmondta, idén külön figyelmet fordítottak a táncművészeti felsőfokú képzés kiemelkedő tehetségeire, két klasszikus balett tanulmányokat folytató és két más táncműfajban tanuló ifjú tehetséget, ezúttal néptáncosokat ismertek el.
A Gundel Művészeti Díjat tavaly alakították át: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda. A díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei és a közülük kikerülő díjazottak is minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top